Ultieme controle van ‘mind over body’; dat is voor mij het nemen van het ijsbad. Want je lichaam gaat bij het betreden van het ijskoude water in ultieme stressstand. Door middel van je mindset en je ademhaling zorg je er vervolgens voor dat je het uit kunt houden. Na mijn eerste ervaring met het ijsbad 2 jaar geleden ben ik zelf veel meer met ademhaling gaan werken, dus ik was heel benieuwd hoe een tweede ervaring zou zijn. Daarom deed ik mee met ICE Gevorderden bij One80 Personal Fit Studio’s in Vlaardingen.
Ademen in het ijsbad
Het verschil tussen de beginners ICE die ik 2 jaar geleden deed, en de gevorderden nu, zat hem voor een groot deel in de ademhalingstechniek. In de beginners workshop leerde trainer Wieteke ons de superventilatie techniek. Door heel snel in en uit te ademen voorzie je je lichaam in een korte tijd van heel veel zuurstof. Dit veroorzaakt een enorme afgifte van adrenaline. Het creëert een respons van het sympathische zenuwstelsel (vecht- of vluchtreactie) om de alertheid te vergroten, je op te peppen, je energie op te krikken en je humeur te verbeteren.
En dat heb ik gemerkt! Helemaal opgepompt zat ik in het bad, en de kou voelde ik eigenlijk niet. Ik bleef doorgaan met superventileren en kon het goed uithouden. Eenmaal uit het bad kon ik nagenieten van het enorm euforische gevoel, dat ik nog een tijdje vast kon houden.
Rust in het ijs
Hoe anders was het dit weekend in de gevorderden workshop. Voordat we het bad ingingen deden we onder begeleiding van Wieteke een cadansademhaling. We ademden in door de neus, hielden de adem een aantal tellen vast en bliezen langzaam en lang weer uit. Dit bouwden we op totdat we 5 tellen in, 10 tellen vast en 10 tellen uit konden ademen. De cadansademhaling is ontworpen om de ademcontrole te verbeteren en mindfulness te creëren tijdens het ademen.
Waar ik bij de superventilatie dus helemaal opgepept was, was ik nu juist heel ontspannen. En het doel was om dit vol te houden in het ijs. Het was verrassend hoe goed dit ging. In mijn herinnering had ik die superventilatie echt nodig om controle te houden, maar ik kon vrij snel nadat ik het ijs in ging de rust weer terugpakken. Zelfs na 2 keer kopje onder te zijn gegaan, kwam ik weer terug in een cadansademhaling. Voordat ik het wist waren de 3 minuten al weer voorbij!
Verbeterd immuunsystseem
Als een van de andere voordelen van het ijsbad wordt genoemd dat het je immuunsysteem verbetert. Dat wil zeggen, als je van koudetraining een gewoonte kunt maken in je dagelijkse ritueel. 1 ijsbad gaat geen wonderen doen. Maar als je bijvoorbeeld de ijsbaden kunt combineren met dagelijks koud (af)douchen en/of af en toe een duik in natuurwater, kun je hier mooie resultaten behalen. Het koud afdouchen heb ik een paar dagen na m’n vorige ijsbad volgehouden, maar daarna kwam de klad erin helaas ;-).
Koud dippen
Deze zomer heb ik wel heerlijk kunnen dippen in een ijskoud Oostenrijks bergstroompje. Op vakantie hadden we een huisje naast het water en overdag was het water al behoorlijk koud, maar ’s ochtends helemaal met een buitentemperatuur die in de bergen ook lekker laag lag. Maar ik heb het vol kunnen houden om regelmatig als eerste uit bed te gaan en m’n badpak aan te trekken. Even op de wal liggen en ademhalingsoefeningen doen (ik gebruikte de Wim Hof ademhaling) en dan vervolgens het water in. Het is echt bizar wat die ademhalingsoefeningen met je doen, ik liep met gemak het water in.
Ga je het ook een keer proberen?
Bij ONE80 Personal Fit Studio in Vlaardingen worden regelmatig nieuwe ICE sessies georganiseerd. Als je in de buurt van Rijswijk woont, kan ik ook de ijsbadworkshops van Taqtiel aanraden.