Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

De eindeloze zoektocht naar verlichting: Somatic experiencing bij chronische pijn

Continu blijven zoeken naar nieuwe behandelingen om maar van je chronische pijn af te komen. Het is een uitputtende en pijnlijke ervaring. Telkens weer de teleurstelling wanneer de veelbelovende oplossing niet blijkt te werken. En toch is het voor velen altijd nog beter dan je neer te moeten leggen bij het pijnlijke idee dat je simpelweg zult moeten leren leven met de pijn.

De tijger ontwaakt

Als lichaamsgericht coach en iemand die zelf met chronische pijn leeft, heb ik me altijd verbaasd over dit patroon. Ik begrijp de drang om te blijven zoeken naar een uitweg, omdat ik het zelf maar al te goed ken. Onlangs heb ik het boek “De tijger ontwaakt” van Peter Levine gelezen, en het heeft me nieuwe inzichten gegeven over waarom we vasthouden aan deze eindeloze zoektocht naar behandelingen.

somatic experiencing de tijger ontwaakt

Het is fascinerend om te ontdekken hoe hyperalertheid en andere aspecten van trauma een rol spelen in het eindeloos blijven zoeken naar nieuwe behandelingen en het onvermogen om de pijn te accepteren. In dit blogartikel wil ik graag mijn inzichten delen en bespreken hoe somatic experiencing kan helpen bij het doorbreken van deze cyclus van onverzadigbare zoektocht en het vinden van acceptatie.

Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing is een therapeutische benadering die gericht is op het herstellen van het natuurlijke vermogen van het lichaam om trauma te verwerken en te genezen. Peter Levine ontwikkelde deze benadering na zijn observatie van dieren in het wild en hun reacties op trauma. Hij ontdekte dat dieren instinctief de spanning in hun lichaam ontladen na een traumatische gebeurtenis, wat hen in staat stelt om geen symptomen van posttraumatische stress te ontwikkelen. Mensen daarentegen hebben de neiging om de opgebouwde spanning vast te houden, wat kan leiden tot chronische pijn, angst en andere psychologische symptomen.

De 4 componenten van trauma

Hyperalertheid is een van de vier componenten van trauma, bekend als hyperactivering. De andere componenten zijn verstrakking, dissociatie en bevriezing (onbeweeglijkheid). Hyperalertheid verwijst naar een verhoogde staat van alertheid en gevoeligheid voor prikkels in de omgeving. Mensen met chronische pijn kunnen hyperalertheid ontwikkelen als gevolg van de voortdurende pijnervaring en de constante dreiging die dit met zich meebrengt.

vermijden

Hyperalertheid en de zoektocht naar nieuwe behandelingen

De hyperalertheid bij mensen met chronische pijn kan ervoor zorgen dat ze voortdurend op zoek gaan naar nieuwe behandelingen en benaderingen om verlichting te vinden. Ze zijn gevoelig voor elke mogelijkheid die hoop op pijnvermindering biedt, omdat ze wanhopig proberen om de pijn te verzachten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Deze voortdurende zoektocht kan echter leiden tot teleurstelling en frustratie wanneer de gekozen behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.

Terugval naar trauma

Elke keer dat een behandeling niet werkt, kan dit mensen met chronische pijn terugwerpen naar hun oorspronkelijke trauma. Het gevoel van machteloosheid en de herinneringen aan eerdere traumatische ervaringen kunnen worden getriggerd, wat de psychologische en emotionele last verhoogt. Het kan ook leiden tot een versterking van de hyperalertheid, aangezien het lichaam en de geest zich verder terugtrekken in een staat van bescherming en verdediging. En zo kom je in een vicieuze cirkel waarbij je nog wanhopiger zoekt naar de volgende behandelmogelijkheid.

De rol van Somatic Experiencing

Somatic Experiencing speelt een waardevolle rol bij het doorbreken van de cyclus van hyperalertheid en terugval naar trauma. Door de focus te verleggen van de pijn naar de sensaties, emoties en gedachten die ermee verbonden zijn, helpt Somatic Experiencing mensen om de opgebouwde spanning in hun lichaam los te laten en een nieuw gevoel van veiligheid en controle te ontwikkelen. Door het verkennen en ervaren van de vier componenten van trauma in een veilige therapeutische omgeving, kunnen individuen hun zenuwstelsel reguleren en de cyclus van hyperalertheid doorbreken. Dit helpt hen om nieuwe manieren te vinden om met pijn om te gaan en een pad naar herstel te bewandelen.

Afsluiting

Ik ben geen gecertificeerde Somatic Experiencing-therapeut, maar ik zie absoluut de waarde en potentie van deze benadering in het omgaan met chronische pijn. Lees het boek “De tijger ontwaakt; traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie” van Peter Levine als je je herkent in deze blog. Het biedt diepgaande inzichten en praktische informatie over het herstellen van het natuurlijke vermogen van je lichaam om trauma te verwerken en te genezen.

Bovendien zijn er in Nederland gekwalificeerde therapeuten en professionals die gespecialiseerd zijn in Somatic Experiencing. Je kunt ook altijd contact met hen opnemen en onderzoeken of Somatic Experiencing een geschikte behandelmethode voor jou is.

Meer boektips

Op mijn pagina Inspiratie vind je nog meer inspirerende boeken!

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: