Inspiratie

In mijn coaching maak ik gebruik van verschillende technieken. Als je geïnteresseerd bent om over de technieken zelf verder te lezen, te luisteren of te kijken, geef ik je hierbij hele toegankelijke tips:

boektip de fontein

Systemisch werk

 • Boek: De Fontein door Els van Steijn

Dit is by far het meest geschikte boek als je meer wilt leren over familiesystemen. Ikzelf heb het boek gelezen voordat ik systemisch coach was, en het was voor mij therapie op zich. Ik heb heel veel inzichten gekregen over mijn plek in mijn eigen systeem. In dit blog vertel ik meer over De Fontein.

 • Boek (en app): Rake vragen door Siets Bakker

Rake vragen brengen beweging in situaties die vastzitten. In mijn coaching gebruik ik rake vragen, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag met het boek van Siets Bakker. Er is ook een app van trouwens! Even schudden aan je telefoon en er rolt random een rake vraag uit.
Even klikken op deze link en je komt op mijn uitgebreide blog over Rake Vragen uit ;-). 

rake vragen boek inspiratie

 • Podcast: De plantage van onze voorouders

Een indringende podcast (te luisteren via Spotify) over het slavernijverleden van Nederland. Maartje, wiens voorouder een eigendomsdeel had in een plantage, en Peggy, afstammeling van een slaaf van dezelfde plantage, duiken in de indrukwekkende geschiedenis van suikerplantage Tout Lui Faut.

De podcast heeft me aan het denken gezet en mijn visie op het slavernijverleden van Nederland verruimd. Ik ben me nu veel bewuster dat de Nederlandse rijkdom van nu een direct gevolg is van hoe berooid Suriname is achtergelaten na het afschaffen van de slavernij.

Ook met een systemisch oor is de podcast heel interessant. Dat trauma of last generaties later nog kan doorwerken. En hoe je kunt worstelen met overgenomen schuld.

Tessa boek inspriatie

Acceptance & Commitment Therapy (ACT)

 • Boek: De valstrik van het geluk door Russ Harris, de grondlegger van ACT

Een heel toegankelijk zelfhulpboek over Acceptance & Commitment Therapy.

 • Werkboek ‘Lichter Leven

Wil jij zelf aan de slag met een Lichter Leven? Dat snappen wij helemaal, en daarom stellen wij gratis het Lichter Leven Werkboek ter beschikking. Met praktische oefeningen die je helpen om jouw strijd te staken. 

 • Filmpje: The Struggle switch

Russ Harris heeft ook een filmpje gemaakt dat inzicht geeft in het vechten tegen je ziekte of pijn, of gevoelens.

Body & Mind

 • Boek: Wanneer je lichaam nee zegt door Gabor Mate

Inzichtgevend boek over de verborgen invloed van stress op je lichaam. In mijn blog geef ik je uitgebreid mijn boektip over dit boek. 

wanneer je lichaam nee zegt boekverslag-boekenplank

 • Boek: Traumasporen door Bessel van der Kolk  

Traumasporen is een diepgaande verkenning van de fysieke en emotionele effecten van trauma op het menselijk lichaam. Van der Kolk pleit voor een holistische aanpak die zich richt op het lichaam, de geest en de sociale omgeving van de persoon. Lees ook mijn complete boekverslag over Traumasporen

traumasporen boekverslag

 • Boek: De tijger ontwaakt door Peter Levine 

Continu blijven zoeken naar nieuwe behandelingen om maar van je chronische pijn af te komen. Het is een uitputtende en pijnlijke ervaring. Telkens weer de teleurstelling wanneer de veelbelovende oplossing niet blijkt te werken. En toch is het voor velen altijd nog beter dan je neer te moeten leggen bij het pijnlijke idee dat je simpelweg zult moeten leren leven met de pijn.

Als lichaamsgericht coach en iemand die zelf met chronische pijn leeft, heb ik me altijd verbaasd over dit patroon. Ik begrijp de drang om te blijven zoeken naar een uitweg, omdat ik het zelf maar al te goed ken. Het boek “De tijger ontwaakt” van Peter Levine heeft me nieuwe inzichten gegeven over waarom we vasthouden aan deze eindeloze zoektocht naar behandelingen. In deze blog over somatic experiencing licht ik deze inzichten toe. 

somatic experiencing de tijger ontwaakt

 • Boek: Post-traumatische groei door Greet Vonk en Anna Jongkind

Hoe kun je groeien en bloeien na het doormaken van traumatische ervaringen? Dit boek kan je helpen om een positieve mindset te ontwikkelen en te leren hoe je kunt groeien en je kan ontwikkelen in weerwil van je pijn. Mijn boektip voor dit boek

boektip post-traumatische groei

 • Boek: Verademing door Bram Bakker en Koen de Jong

Als je geïnteresseerd bent in de rol van ademhaling bij inspanning en ontspanning, is dit een toegankelijk boek voor iedereen om te lezen. 

boeken boekenclub body mind

Pijncoach
Systemisch coach 
Lichaamsgerichte coaching

Ervaringen


odile training lichter leven ervaring
Odile

“Herkenning, veiligheid en uitwisseling. Ik heb veel verbinding ervaren met de andere deelnemers en de trainers. Het was heel mooi hoe open jullie waren en vanuit jezelf ook voorbeelden deelden. 

Mijn acceptatieproces is verdiept en verder aangewakkerd. Ik heb geleerd dat ik zachter mag zijn en meer ruimte mag innemen” 

dorien training lichter leven ervaring
Dorien

“Ik heb geleerd dat ik wel zacht ben naar anderen met een chronische ziekte. Nu is het
tijd om ook zacht naar mezelf te zijn”

lindsay training lichter leven ervaring
Lindsay
“Het delen met anderen brengt zo veel verlichting. De openheid en het vertrouwen in de groep was heel fijn. Ook ervaarde ik veel rust, en werd de tijd genomen voor belangrijke zaken.”