Steeds vaker hoor je over familieopstellingen en dat is goed nieuws! Dit betekent namelijk dat steeds meer mensen systemisch werk inzetten om zich vitaler te voelen. Vanuit de systemische blik doe je dat door datgene aan te kijken dat van jou is en datgene dat níét van jou is los te laten. Met andere woorden: door stevig op je eigen plek te gaan staan. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? En belangrijker, hoe doe je dat precies? Op mijn blog neem ik je mee in de basisprincipes van systemisch werk en hoe jij deze in jouw eigen leven kunt toepassen. Vandaag vertel ik je meer over het begrip parentificatie.
Opstijgen
Als je wel eens van opstellingen hebt gehoord, dan is het begrijp opstijgen je misschien al eens ter oren gekomen. Met opstijgen wordt bedoeld dat je van jouw eigen plek af beweegt en als het ware een plek boven of naast jouw ouders inneemt. Terwijl je als kind volgens het systemisch kijken op de plek ónder jouw ouders hoort te staan. Als je opstijgt, en vaak gebeurt dit onbewust, kun je niet de natuurlijke stroom van energie opvangen die voor jou beschikbaar is op jouw plek vanuit het familiesysteem. Jij bent daar immers niet (meer) aanwezig om het op te vangen.
Onverklaarbare klachten
Dat kan zorgen voor allerlei klachten die soms onverklaarbaar voor je lijken. Denk aan rusteloosheid, vermoeidheid, stress, gevoelens van leegte of het gevoel vast te zitten en ondanks het harde werken niet vooruit te komen. Of misschien is het moeilijk voor je om een fijne relatie aan te gaan met een partner of een baan te vinden die goed voor je voelt.
Zorgen voor je ouders
Opstijgen, of ‘van je plek af gaan’, kan om verschillende redenen gebeuren. Een van de meest voorkomende manieren van opstijgen is parentificatie. Dit wil zeggen dat je als kind de plek boven je ouders hebt ingenomen omdat je bent gaan zorgen voor het welzijn van (een van) jouw ouders. Je hebt dus verantwoordelijkheid op je genomen die niet van jou is. Je bent onbewust uitgenodigd om op te stijgen, omdat je als kind haarfijn aanvoelde dat jouw vader of moeder behoeftig was of niet beschikbaar. Zij stonden bijvoorbeeld zelf niet op hun plek omdat hun ouders dat ook niet stonden; zij hebben wellicht een groot verdriet te verteren of zij zijn met hun hoofd bij de financiële zorgen die zij ervaren.
Neem jij makkelijk zorgen over? Vind je het moeilijk om te ontvangen? Of voel je je altijd verantwoordelijk voor van alles en nog wat? Dan kan het zijn dat je geparentificeerd bent. Het is dan interessant om te onderzoeken op welke manier jij mogelijk verantwoordelijkheid op je hebt genomen die niet van jou was. De patronen die je als kind hebt geïnstalleerd, herhalen zich in je volwassen leven en kunnen voor heel wat problemen zorgen. Totdat jij je hier bewust van wordt en ervoor kiest om je eigen plek weer te gaan innemen.
Je eigen plek innemen
Je bewust zijn dat je mogelijk bent opgestegen, is de eerste stap in afdalen naar jouw eigen plek. Daarnaast kan een opstelling inzichtelijk maken of jij daadwerkelijk bent geparentificeerd om vervolgens een innerlijke beweging te maken terug naar jouw plek. Als je na het lezen van deze blog het vermoeden hebt dat je bent opgestegen in het familiesysteem en dat wilt onderzoeken middels een opstelling dan ben je van harte welkom bij mij in de praktijk voor een tafelopstelling of tijdens één van de familieopstellingen die ik organiseer. We kijken dan samen naar de patronen die jij jezelf hebt aangeleerd als kind en onderzoeken jouw familiedynamiek met behulp van opstellingenwerk om vervolgens jouw eigen plek weer te kunnen innemen. Want die plek is alleen voor jou!
Heb je het vermoeden meerdere opstellingen nodig te hebben in jouw proces? Dat kan! Ik begeleid je graag tijdens een 1-op-1 traject. Wil je meer weten of heb je een vraag? We kunnen een belafspraak inplannen om je behoeftes te bespreken. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten.
Ps. het populaire boek ‘De fontein’ van Els van Steijn behandelt precies dit thema. In mijn blog vertel ik je meer over dit systemische boek!