Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Boektip: De Fontein van Els van Steijn

Een systemisch boek in de Bestseller60, het kan. ‘De fontein’ door Els van Steijn heeft het grote publiek kennis laten maken met systemisch werk. Het heeft ook zeker gezorgd voor een toename in de vraag naar systemische coaching, en daar ben ik Els heel dankbaar voor ;-). 

Maar ik ben Els wel voor meer dingen dankbaar, want het boek lezen was al therapie op zich. Els heeft mij laten zien wat mijn eigen unieke plek in mijn familiesysteem (en ook de wereld) is, en hoe ik daar stevig op kan staan. Het is een proces, na het lezen van het boek een paar jaar geleden is er veel gebeurd. En ik raak zeker nog wel eens van mijn plek af, maar ik weet er nu gelukkig steeds weer naar terug te keren.

boektip de fontein

Had jij wel eens van de metafoor van De Fontein gehoord?

Coach en opsteller Els van Steijn bedacht deze metafoor om het principe van systemisch werk helder te kunnen uitleggen. Hiermee werd zij een van de bekendste experts op het gebied van systemisch werk in Nederland. Ben jij benieuwd of jij stevig op jouw eigen plek staat in jouw familiesysteem? Of wat je kan doen om die plek weer in te nemen? Dan is dit boek voor jou een aanrader!

De Fontein – vind je plek

Stel je een fontein voor met verschillende bakken. Het water stroomt van boven naar beneden, van bak naar bak naar bak. Denk je nu in dat elke generatie in jouw familie een eigen bak heeft. Jouw ouders staan in de bak boven jou, hun ouders – jouw grootouders – staan in de bak boven hen en hun ouders – jouw overgrootouders – daar weer boven, en ga zo maar door. Jij staat dus in de bak onder jouw ouders, in de kindsbak. Wat er ook gebeurt in dit leven, jouw ouders kwamen eerst. Volgens het systemisch kijken hebben zij daarom altijd de plek bóven jou.

Tessa boek inspriatie

De systemische blik gaat ervan uit, dat wanneer jij op jouw eigen plek staat – dus de kindsbak onder jouw ouders – jij de stroom van energie die in jouw familiesysteem voor jou beschikbaar is optimaal kan opvangen. Het stroomt van eerdere generaties naar je toe, net zoals het water in de fontein! Ben je echter een (of meerdere) bak(ken) opgestegen (denk aan parentificatie uit mijn eerdere blog), dan vang jij die energie niet meer op, met allerlei fysieke, emotionele of energetische klachten als gevolg.

Zelf aan de slag

In haar boek De Fontein Vind je plek, legt Els het principe van de fontein op heel heldere wijze uit. Het mooie aan het boek is dat het je de tools geeft om zelf te onderzoeken of jij stevig op jouw plek staat. Daarbij lees je direct wat jij zelf al kan doen om weer je eigen plek in te nemen, als dat nu nog niet zo is.

Wil je samen kijken of jij op de juiste plek in de fontein staat? Je bent welkom in mijn praktijk voor een opstelling. We onderzoeken dan waar de stroom van jouw fontein nog stagneert en hoe we die weer vloeiend kunnen laten stromen, zodat jij vitaal en stevig in het leven kan staan.

De fontein pagina's

Luistertip

Wil je meer weten over het principe van de fontein? Er zijn ook veel leuke podcasts over te vinden. Luister bijvoorbeeld eens: Els van Steijn bij KUKURU. Doordat Els zo’n mooie stem heeft is haar luisterboek van De Fontein trouwens ook een aanrader.

Meer boektips

Wil je al mijn boektips zien, kijk dan eens op de pagina Inspiratie.

de fontein Els van Steijn

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: