Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

De zondebok in het gezin

De lastige, de problematische broer of zus. Degene die altijd de schuld krijgt van alle problemen en conflicten in het gezin.

In sommige gezinnen is er een zondebok. En het is niet altijd logisch waarom het nu juist die broer of zus moet zijn.

zondebok

Daad van blinde liefde

Maar de zondebok ziet geen andere mogelijkheid dan deze taak op zich te nemen. Het is een daad van blinde liefde. In de hoop om het gezin bij elkaar te houden of de pijn van een ouder te verzachten.

Kinderen zijn vaak onbewust loyaal aan hun ouders en nemen soms de rol van zondebok op zich om onbewuste schuld of disfunctionele patronen in het gezin te verlichten. Dit gebeurt vaak als een manier om het familiesysteem in balans te houden, hoe schadelijk dit ook voor het kind zelf is.

Systemische patronen binnen gezinnen

Deze dynamiek is een voorbeeld van een systemisch patroon dat kan spelen binnen een gezin. De rol van zondebok, of andere ongeziene patronen binnen een gezin, kunnen diepe littekens achterlaten.

Als je merkt dat je vastloopt in dergelijke familiepatronen, of als je wilt onderzoeken hoe deze dynamieken je huidige relaties beïnvloeden, dan kan een familieopstelling een waardevol hulpmiddel zijn.

Balans en harmonie

Breng een vraag in bij een van onze familieopstellingen en ontdek hoe deze systemische dynamieken werken. Het biedt je de kans om de onbewuste rollen die je hebt aangenomen te onderzoeken en stappen te zetten naar meer balans en harmonie.

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: