Ik denk dat we het allemaal wel herkennen: het is soms behoorlijk lastig om je grenzen te voelen en aan te geven. Voor je het weet kukel je er alweer overheen, of iemand anders, ook al ‘had je je nog zo voorgenomen om…’.
Grenzen aangeven
Heel menselijk, en we doen het juist vaak omdat we voor de ander willen zorgen. Dat is natuurlijk iets moois, zolang het maar niet ten koste gaat van jezelf. Op de lange termijn hebben de mensen om jou heen er juist veel aan als jij jouw grenzen durft aan te geven en je je daardoor beter voelt.
De balans tussen geven en nemen
Vanuit systemisch oogpunt gaat grenzen stellen over de balans tussen geven en nemen in relaties. Deze balans is essentieel voor het hebben van een relatie die voor beide personen fijn voelt. Geeft de een veel meer dan de ander, dan raakt de balans vaak verstoord. Dit geldt niet enkel voor een partner, maar ook voor vrienden, collega’s en familie.
Met uitzondering van jouw kinderen, die vangen jouw stroom van geven op zonder dat ze die op dezelfde manier kunnen teruggeven en dat is ook de bedoeling (maar dat is weer een andere blog ;)). Het is dus juist de kunst om zowel te kunnen geven, als te kunnen ontvangen!
Als je lichaam ‘nee’ zegt
Mensen met chronische pijn komen er vaak achter dat ze het moeilijk vinden om hun grenzen aan te voelen en deze te communiceren. Want hoe moet je je grenzen aangeven als je thuis nooit hebt geleerd om over je gevoelens te praten? Als jouw ouders hun eigen grenzen niet kenden en respecteerden? Of als er om de haverklap over jouw grenzen heen werd gegaan? Ondertussen eist het zijn tol wanneer je niet goed aanvoelt of durft te vertellen wat jij nodig hebt. Ook je lichaam kan daardoor signalen af gaan geven, of ‘nee’ zeggen vóór jou.
De balans herstellen
De meest hardnekkige patronen vinden vaak hun oorsprong in je gezin van herkomst. Zo ook de
patronen van jezelf wegcijferen en teveel hooi op je vork nemen. Of denken dat je alles alleen moet kunnen, geen ‘nee’ mag zeggen of om hulp mag vragen. Ik heb ervaren dat systemisch werk, of opstellingenwerk, hierin voor een doorbraak kan zorgen. Het geeft je inzicht in waar jouw patronen zijn ontstaan, zodat je je elke keer weer bewust wordt ‘ah, nu gebeurt het’. En hoe meer bewustzijn je erover hebt, hoe gemakkelijker het wordt om te oefenen met het handelen naar jouw grenzen. Stap voor stap… totdat het vanzelf gaat.
Samen op onderzoek
Wil je met mij een opstelling doen om te onderzoeken waarom het lastig voor je is om je grenzen aan te geven? En samen te kijken hoe je dit kan doorbreken? Ik ontvang je graag in mijn praktijk of een van de opstellingsdagen! Als je een vraag hebt kunnen we ook eerst even bellen om je behoeftes te bespreken. Stuur me een berichtje via 06 – 4324 8043 en we plannen wat in. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!