Vechten tegen je ziekte of pijn kost ongelofelijk veel energie. Energie die je helemaal niet hebt. Het houdt je weg van de dingen die je echt belangrijk vindt.
Maar hoe laat je los? Hoe jij omgaat met je ziekte of pijn is een patroon dat niet in 1 dag is ontstaan. De wortels ervan liggen vaak al in je jeugd. Daardoor zijn deze niet met 1 beslissing ongedaan te maken. Het kan heel behulpzaam zijn om het te ervaren in je lichaam. Daarom heb ik een simpele grondoefening voor je om te ervaren hoe het is om los te laten.
Oefening vechten vs loslaten
Neem 2 A4’tjes en schrijf op de ene groot Vechten en op de andere Loslaten. Leg ze in de ruimte op een flinke afstand van elkaar (bijvoorbeeld in de lengte van je woonkamer).
- Stap 1. Waar sta je?
Ter voorbereiding sta je stevig op de grond en adem je een paar keer diep in en uit. Kijk vervolgens naar de denkbeeldige lijn tussen de 2 papiertjes. Waar op de lijn bevind jij je in jouw proces? Sta je in het midden, of misschien dichtbij vechten? Of op driekwart richting loslaten?
Als je het moeilijk vindt om te voelen, kun je ook een paar keer langs de denkbeeldige lijn lopen en registreren wat er in je lichaam gebeurt. Blijf in verbinding met je adem en voel welke plek het meeste klopt. Als je bent aangekomen op je plek: Hoe is het daar? Wat ervaar je?
- Stap 2. Een stap richting loslaten
Zet een stap richting loslaten. Hoe voelt dat om een stap dichterbij te zijn? Wat ervaar je in je lijf? Welke gedachten en gevoelens heb je?
- Stap 3. Volledig loslaten
Loop nu vervolgens naar het blaadje met Loslaten en ga erop staan. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. Hoe is het om hier te zijn? Wat is er nu mogelijk? Waar heb je zin in?
Jouw bevindingen
Schrijf op wat je ervaren hebt in deze oefening. Wat heb je ervan geleerd? Zijn er dingen die je nu misschien wilt gaan doen, of juist niet meer doen? Wat gun je jezelf?
Hoe was het?
Ik vind het heel tof om te horen hoe de oefening was voor je. Stuur me gerust een berichtje om het te delen via 06 – 4324 8043.
Deze oefening heb ik zelf ontwikkeld uit een combinatie van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en systemisch werk. Smaakt het naar meer? Kijk dan eens naar mijn ACT-coachtraject of systemische coaching.