Machteloosheid is een naar gevoel, omdat het je het gevoel geeft dat je geen controle hebt over een situatie en niet in staat bent om de gewenste uitkomst te bereiken. Hierdoor kun je je gefrustrateerd, angstig, hulpeloos, verdrietig en woedend voelen.
Kwetsbaar
Machteloosheid kan ook een gevoel van kwetsbaarheid veroorzaken, waardoor je je angstig en bezorgd voelt over je toekomst. Je kunt je machteloos voelen in situaties zoals ziekte (en bij chronische pijn), dood, werkloosheid, financiële problemen en conflicten, waarbij je geen uitweg ziet of geen controle hebt over wat er gebeurt.
Verstrikkingen
Systemisch werk ziet machteloosheid als een gevolg van verstrikkingen in het systeem waarin je je bevindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het niveau van het gezin, je familie, je organisatie waar je werkt of de maatschappij. Machteloosheid ontstaat wanneer je vastzit in een patroon van gedrag, overtuigingen of emoties die niet meer functioneel zijn en waar je zelf niet uit komt.
Systemisch werk helpt om deze verstrikkingen te herkennen en te doorbreken. Door inzicht te krijgen in de dynamiek van het systeem en de plaats die jij daarin inneemt, kan je je bewust worden van de belemmerende patronen en kan er ruimte ontstaan voor verandering.
Via een opstelling kan je je losmaken van de verstrikkingen en nieuwe mogelijkheden ontdekken om je te verbinden met het systeem op een manier die wel functioneel is. Je bent van harte welkom om een 1-op-1 opstelling te doen in mijn coachpraktijk, of aan te sluiten bij een van onze familieopstellingen.
Machteloosheid tips
Hierbij mijn tips waar je zelf mee aan de slag kunt.
- Verbind je met jezelf: Machteloosheid kan leiden tot een gevoel van disconnectie met jezelf. Probeer daarom meer tijd te nemen voor jezelf en je eigen behoeften te erkennen. Luister naar je innerlijke stem en probeer te achterhalen wat jouw waarden en behoeften zijn.
- Verbind je met anderen: We zijn allemaal onderdeel van een groter geheel en voelen ons sterker als we ons verbonden voelen met anderen. Zoek daarom naar manieren om je te verbinden met anderen, bijvoorbeeld door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel of door deel te nemen aan sociale activiteiten.
- Zoek steun: Praat met vrienden, familie, een therapeut of coach over je gevoelens van machteloosheid. Het kan helpen om je zorgen te delen en te horen dat anderen vergelijkbare gevoelens hebben gehad.
- Onderzoek de oorsprong van je gevoelens: Machteloosheid kan vaak worden veroorzaakt door onverwerkte emoties of trauma’s uit het verleden. Door te onderzoeken waar je gevoelens vandaan komen, kun je beginnen met het oplossen van deze onderliggende problemen.
- Neem kleine stappen: Machteloosheid kan soms overweldigend aanvoelen, vooral als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over de situatie. Neem kleine stappen om je situatie te verbeteren en bouw van daaruit verder.
- Kijk naar het grotere geheel: In systemisch werk wordt vaak gekeken naar het grotere geheel en de onderlinge verbanden tussen de verschillende elementen. Probeer je situatie te bekijken vanuit een breder perspectief en probeer te begrijpen hoe het past in het grotere geheel. Dit kan helpen om meer inzicht te krijgen in de situatie en mogelijke oplossingen te vinden.