Dit boek was de reden om mijn boekenclub ‘Body & Mind’ te starten. Ik kwam er namelijk in eerste instantie echt niet doorheen! Traumasporen (500+ pagina’s dik) vond ik erg interessant maar soms ook wel een beetje droog, dus het was echt lastig om de motivatie vol te houden om te blijven lezen. Dus belandde het boek na 100 pagina’s op mijn immer groeiende stapel vakliteratuur.
De boekenclub was de perfecte stok achter de deur om het boek wel uit te lezen. En het is me gelukt :-). En ik ben ontzettend blij dat ik het heb volgehouden, het geeft een prachtige inkijk in het concept trauma en de mogelijke behandelingen ervan. Omdat ik begrijp dat het (zeker voor mensen met chronische pijn) niet even aantrekkelijk is het hele boek te lezen, geef ik je hieronder mijn verslag.
Traumasporen
Traumasporen van Bessel van der Kolk is een diepgaande verkenning van de fysieke en emotionele effecten van trauma op het menselijk lichaam. Psychiater Van der Kolk is een vooraanstaande expert op het gebied van trauma en heeft tientallen jaren gewijd aan het bestuderen van de manier waarop trauma de hersenen, het zenuwstelsel en het lichaam beïnvloedt.
In het boek worden verschillende vormen van trauma besproken, waaronder fysiek misbruik, seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing en oorlogstrauma. Van der Kolk benadrukt dat trauma niet alleen psychologisch is, maar ook fysiek en dat het kan leiden tot langdurige veranderingen in de manier waarop het brein en het lichaam functioneert.
Behandeling van trauma
Van der Kolk pleit voor een holistische aanpak die zich richt op het lichaam, de geest en de sociale omgeving van de persoon. In het boek bespreekt hij ook de beperkingen van de traditionele therapeutische aanpak voor trauma , evenals de noodzaak van een meer geïntegreerde aanpak die de verschillende aspecten van het trauma adresseert:
- Van buiten naar binnen, door te praten en te verbinden
- Medicatie die erop gericht is misplaatste alarmreacties stop te zetten (effectief gezien is dit een tijdelijke oplossing)
- Van binnen naar buiten: Het lichaam de kans geven ervaringen op te doen die contrasteren de onmacht, woede en desintegratie die bij trauma horen.
- Stoppen met vechten tegen de stress
- Jezelf terugbrengen naar een staat van veiligheid
- Volledig en stevig in het heden staan
Mogelijke behandelmethodes
- EMDR. Het verleden loslaten. Voor mensen met volwassen trauma effectiever dan trauma na misbruik in de kindertijd
- Yoga (en meditatie), het leren leven in je lichaam.
- Zelfleiderschap via Internal Family systems (methode van Richard Schwartz)
- Gaten vullen: Het doen van structures
- Collectieve ritmes en theater: Je stem vinden
- Neurofeedback: de herbedrading van je hersenen
- Somatische therapieën (zoals van Peter Levine) hebben als doel
- Het aan het licht brengen van zintuigelijke informatie die wordt geblokkeerd en bevroren door trauma
- Het helpen van patiënten om zich te verzoenen met de energieën die werden vrijgegeven door die innerlijke ervaring (ipv ze te onderdrukken)
- Het afronden van de zelfbeschermende fysieke handelingen die werden belemmerd doordat de persoon werd afgesloten, werd vastgebonden of verlamd raakte van angst.
Traumasporen is een belangrijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de relatie tussen het lichaam en de geest en hoe trauma ons welzijn kan beïnvloeden. Van der Kolk biedt inzicht en hoop voor degenen die worstelen met de effecten van trauma en benadrukt het belang van een zorgzame en ondersteunende omgeving voor genezing.
Zomergasten
Wil je een verder kijkje nemen in het brein en de interesses van Bessel van der Kolk? Vorig jaar was hij te gast bij Zomergasten en gaf hij zijn favoriete televisie- en filmfragmenten.
Meer boekentips
Wil je al mijn boekentips zien, kijk dan eens op de pagina Inspiratie.