Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Op je plek staan in schaken en opstellingen

In zowel schaken als systemisch werk zijn er parallellen te vinden met het concept van ‘op je plek staan’. Hoewel de contexten verschillend zijn, delen ze een diepere betekenis van het vinden van de juiste positie en het innemen van een krachtige, evenwichtige plek.

Persoonlijke groei strategie

Strategische positie

In het schaakspel draait op je plek staan om het strategisch positioneren van je stukken. Het gaat om het creëren van een sterke verdediging, het controleren van belangrijke gebieden op het bord en het vinden van de juiste balans tussen verdediging en aanval. Elke zet en positie is cruciaal om te voorkomen dat je kwetsbaar wordt en om de mogelijkheid te hebben om je tegenstander aan te vallen.

Op jouw plek in je systeem staan

In systemisch werk verwijst op je plek staan naar het energetisch en emotioneel innemen van je authentieke positie binnen je familie- of systeemdynamiek. Het gaat erom dat je je bewust wordt van je rol, je verbondenheid met anderen en de invloed die dit heeft op je welzijn. Door op de juiste plek te staan, kun je je eigen plek in de familie of het systeem innemen zonder het gewicht van andermans problemen of verantwoordelijkheden te dragen (zie ook mijn blog over Parentificatie). Het gaat om het vinden van je eigen kracht, balans en innerlijke rust.

Schaken systemisch werk

De kern van op je plek staan

Zowel in schaken als systemisch werk draait op je plek staan om het bewust kiezen en innemen van een positie die voor jou het meest effectief en bevredigend is. Het gaat om het begrijpen van de dynamiek van het spel of het systeem en het nemen van beslissingen die gebaseerd zijn op een diep inzicht en strategisch denken. Het vereist het vermogen om je eigen behoeften en grenzen te erkennen en te respecteren, terwijl je ook rekening houdt met de interacties en gevolgen voor anderen.

Of het nu in schaken is, waar je je stukken positioneert, of in opstellingen, waar je jezelf in de familiedynamiek plaatst, op je plek staan is essentieel voor succes, harmonie en persoonlijke groei. Het is een krachtige herinnering om bewust te zijn van je positie en verantwoordelijkheid, zowel in het spel van schaken als in het complexe web van familierelaties.

Stevig staan

Kun je hulp gebruiken bij het weer krachtig innemen van jouw plek? Neem contact met me op via 06 – 4324 8043. Een opstelling kan je helpen om weer op die plek te gaan staan. Hiervoor bied ik 1 op 1 begeleiding in een systemisch coachtraject, of je kunt aansluiten bij een familieopstelling.

Lees ook mijn blog over de parallellen tussen het eindspel in schaken en opstellingen.

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: