Soms is in een relatie de balans van geven en nemen verstoord. Je kunt in je jeugd tekorten hebben opgelopen (te weinig liefde van je ouders ontvangen), die je in het hier en nu probeert op te lossen. Dit kun je op 2 verschillende manier doen:
- Door veel te geven (het goed maken voor degene die het niet kon)
- Of door veel te nemen (het tekort proberen te compenseren).
Gevers
Bij mensen met pijn zie ik dat er veel gevers zijn. In mijn coachpraktijk spreek ik veel vrouwen die ondanks de pijn nog steeds proberen met iedereen rekening te houden. Grenzen aangeven is voor hen heel moeilijk. Structureel te veel geven kan echter voor problemen zorgen. Er kunnen 3 dingen gebeuren:
- De ‘nemer’ in de relatie gaat weg omdat het niet meer uit te houden is hoeveel hij of zij krijgt. De balans tussen geven en nemen is zo verstoord dat die partner wel weg moet gaan.
- De ‘nemer’ in de relatie gaat weg als de ‘gever’ opeens niet meer zoveel kan geven als de nemer is gewend. Als je bijvoorbeeld een verslechtering in je gezondheid doormaakt en meer pijn hebt, kun je minder geven. De nemer kan dit moeilijk vinden te accepteren.
- Het structureel te veel geven put je lichamelijk en mentaal uit. Het geeft daarnaast geen voldoening omdat het chronische tekort bij je partner niet op te lossen is met jouw geven. De chronische stress die hieruit voort komt, heeft invloed op je immuunsysteem, je hormoonstelsel en je zenuwstelsel. Waardoor je uiteindelijk meer fysieke klachten krijgt, of in het cirkeltje blijft van je al bestaande chronische pijn.
Patroon doorbreken
Geef jij ook structureel teveel? En wil je kijken waar dit patroon zijn oorsprong vindt? Een opstelling of systemisch coachgesprek kan je hierin inzichten geven. Neem contact op om te kijken of het iets voor jou is 06 – 4324 8043.
Boekentip
Herken jij je in het 3e punt, waarbij je fysieke klachten krijgt door structureel te veel te geven? Dan kan het boek van Gabor Mate ‘Wanneer je lichaam nee zegt’ heel verhelderend voor je zijn.