Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Wanneer en hoe gebruiken we systemisch werk?

Vraag jij je wel eens af waarom je vaak in bepaald gedrag vervalt? Of waarom je emoties ervaart die je niet altijd kunt plaatsen? Ga je bijvoorbeeld steeds over je eigen grenzen heen? Of ervaar je in het omgaan met je pijn een groot verdriet of boosheid die je niet helemaal kunt plaatsen?

Jouw plek in het systeem

Dit zijn bij uitstek vragen waar je goed met een systemische bril naar kunt kijken. Bij systemisch coachen kijken we naar jou in een groter geheel. Je maakt namelijk deel uit van meerdere systemen. Daarbij kan je denken aan je gezin, familie, relaties, de stad waar je woont en je werkomgeving. Als we kijken naar jou en jouw plek in het systeem komen bijbehorende patronen en dynamieken aan het licht.

Wanneer en hoe gebruiken we systemisch werk

De grondleggers van het ‘Systemisch werk’ gaan ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken.

Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:

  • Ordening
  • Recht op plek
  • Balans van geven en nemen

Bijna alle coachvragen zijn in een systemisch coachgesprek te behandelen. Systemisch werk is bij uitstek een methodiek die werkt op het niveau van bewustwording. Het gaat niet om handelen, en ook niet over vaardigheden. Het gaat over wat je bent en vooral wat je bent voor het systeem.

We bekijken jouw vraagstuk met de drie basisprincipes in ons achterhoofd en maken dynamieken in jouw systeem zichtbaar. Het zichtbaar maken en ontrafelen van verborgen patronen zorgt ervoor dat er weer kracht, rust en balans in het systeem komt, en dus ook bij jou.

Als systemisch coach werk ik met gesprekstechnieken en opstellingen om dynamieken zichtbaar te maken in een systeem. Deze 3 soorten opstellingen zet ik in:

familieopstelling verbinding

  • Familieopstelling

Een familieopstelling is de ultieme tool waarbij we de luxe hebben van echte representanten. We stellen jouw vraagstuk met een groep op, waarbij jij representanten voor jou en je relevante familieleden kiest. Ook kunnen er representanten worden gevraagd voor elementen zoals ‘pijn’, ‘angst’ of andere symbolische woorden. De representanten zoeken een plaats in de ruimte op basis van hun innerlijke beweging. De representanten ervaren emoties van de desbetreffende persoon of element en geven hierover informatie. De afstand tussen de personen, de kijkrichting en de bewegingen die ze maken geven allemaal informatie die leiden tot inzichten in jouw vraagstuk. Ik organiseer familieopstellingen in Voorburg en Schiedam!

  • Tafelopstelling

Een tafelopstelling gebruiken we bij 1-op-1 gesprekken. Hierbij gebruiken we houten poppetjes die jou en je familieleden representeren. Uit mijn bak met poppetjes kies je een poppetje voor jezelf en poppetjes voor de relevante personen uit je familiesysteem. Deze zet je vervolgens op tafel op de manier zoals het jouw vraagstuk representeert. De tafelopstelling geeft een situatie weer, die letterlijk overzichtelijk is geworden doordat jij het op tafel zet.

tafelopstelling poppetjes

Alles is informatie. De aarzeling van je hand als je een poppetje zoekt, de keuze voor een bepaald poppetje of voorwerp, de energie waarmee je die op tafel zet. Vervolgens de afstand tussen de poppetjes, de kijkrichting, de plek op tafel, het beeld van bovenaf, de lijnen op tafel, de bewegingen die ze maken, en boven alles wat zich afspeelt in jouw lichaam op het moment dat de opstelling zich ontvouwt. Dat geeft allemaal informatie die leidt tot inzichten in jouw vraagstuk.

  • Vloerankers

In 1-op-1 coaching hebben we ook de mogelijkheid om samen in de ruimte een opstelling te doen. Je legt A4’tjes op de grond met de namen erop van jezelf en relevante familieleden en elementen. Door op de blaadjes te gaan staan krijg je informatie vanuit de desbetreffende positie die leiden tot inzichten in jouw vraagstuk.

De kracht van opstellingen

Wil jij de kracht van een opstelling ervaren? Ik laat het je graag zien.  Je kunt kiezen voor een 1-op-1 traject. Voor 249 euro kun je een pakket van 2 gesprekken bij mij aanschaffen. We beginnen met een intake (inclusief opstelling) van 1,5 uur en een paar weken later hebben we nog een tweede gesprek en opstelling van 1 uur (dit kan ook via videobellen). Neem contact met me op voor meer informatie via 06 – 4324 8043!

Ook interessant: