Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Een tafelopstelling tijdens een coachgesprek

Voor een systemisch coach is een opstelling een hele krachtige tool. Je hebt misschien wel eens gehoord van een familie-opstelling, waarbij representanten in een ruimte de vraaginbrenger en zijn familie vertegenwoordigen. Omdat je als coach niet altijd de luxe hebt van een groep beschikbare representanten, kun je ook gebruik maken van een tafelopstelling.

Tafelopstelling

Bij een tafelopstelling zijn er poppetjes die jou en je familieleden representeren. Het geeft je inzicht in dieper liggende patronen. Bij de start van mijn opleiding tot systemisch coach kreeg ik een mooie bak met houten poppetjes hiervoor. Mijn handen begonnen gelijk te jeuken om ermee aan de slag te gaan. In coachingsgesprekken, maar ook om ze eerst wat aan te kleden.
tafelopstelling poppetjes tekenen
 
De houten poppetjes waren nog helemaal kaal, en moesten op zijn minst ogen krijgen, zodat je kun zien wat de kijkrichting is. Maar ik wilde er ook kleur aan toevoegen, zodat er ook onderscheid is tussen de verschillende poppetjes. Dus aan de slag met acrylstiften, en vanaf dat moment had ik gezelschap.
pegdolls tafelopstelling acrylstift

Perfect

Mijn 2 kinderen vonden het superinteressant. De acrylstiften had ik al in huis, omdat zij graag happy stones maken en verstoppen. En dat vinden ze heel leuk om te doen. Binnen no time moest ik dus mijn poppetjes met mijn leven verdedigen, want ze wilden graag meedoen. Maar ik betrapte me er zelf op dat ik zwaar in de weerstand ging. Omdat het voor mij allemaal helemaal perfect moest zijn, zonder vlekjes en alles hetzelfde.
tafelopstelling poppetjes
 
Gelukkig kun je de houten poppetjes gemakkelijk in verschillende winkels krijgen, dus ik heb gelijk een hele voorraad ingeslagen. Want ook al moest mijn eigen set helemaal perfect, ik vond het wel heel interessant om te zien wat kinderen van 6 en 7 ermee zouden doen. Ik heb ze carte blanche gegeven, omdat kinderen zo heerlijk nog op hun gevoel dingen kunnen doen.

Welke trekt jouw aandacht?

En dat is precies hoe we in systemische coaching ook werken, op gevoel. Je mag straks in mijn bak kijken en voelen welk poppetje jou het meeste aanspreekt. En dan ben ik heel benieuwd welke jouw aandacht trekt. Mijn gestijlde poppetje, of Klaasje van K3 ?? Ik vind het heel leuk om dat te onderzoeken met je!
pegdolls tafelopstelling sprookje
 
Ps. het speelse kind in mij werd trouwens wel getriggerd door de creativiteit van mijn kinderen. Ik ben zelf ook nog even losgegaan op allerlei sprookjesfiguren, circusleden en astronauten. 
Interessante blogs om verder te lezen: 

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: