Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

De innerlijke saboteur

Ben jij bekend met dat kritische stemmetje in je hoofd dat je zelfvertrouwen ondermijnt? Of merk je soms dat je overgenomen wordt door je perfectionist? We hebben allemaal verschillende Innerlijke Delen die invloed uitoefenen op wie we zijn en hoe we ons gedragen.

De komende weken laat ik in een serie berichten verschillende delen aan het woord. Ontdek hoe je Innerlijke Delen je beïnvloeden, soms op een subtiele en soms op een allesomvattende manier. Leer hoe ze zijn geworteld in onze ervaringen en overtuigingen, en hoe ze onze keuzes, relaties en persoonlijke groei beïnvloeden.

innerlijke saboteur

De innerlijke saboteur

Vandaag trap ik af met de Innerlijke Saboteur. De innerlijke saboteur is een term die gebruikt wordt om het zelfsaboterende aspect van onze psyche te beschrijven. Het vertegenwoordigt de interne stem of gedachten die ons belemmeren, onze prestaties ondermijnen en onze zelfvertrouwen aantasten. Hier zijn enkele voorbeelden van wat een innerlijke saboteur zou kunnen zeggen:

?”Je bent niet goed genoeg.” Deze saboteur probeert je zelfvertrouwen te ondermijnen door je te laten geloven dat je niet in staat bent om te slagen in wat je doet.

? “Je zult toch falen, dus waarom zou je het proberen?” Deze saboteur moedigt je aan om niet eens te proberen omdat het gelooft dat je sowieso niet succesvol zult zijn.

?”Wat zullen anderen van je denken als je faalt?” Deze saboteur richt zich op de angst voor oordeel en kritiek van anderen, waardoor je jezelf terughoudt en je eigen groei beperkt.

?”Je hebt het nog nooit eerder gedaan, dus waarom zou het nu wel lukken?” Deze saboteur benadrukt je gebrek aan ervaring en probeert je ervan te weerhouden nieuwe uitdagingen aan te gaan.

?”Je verdient het niet om gelukkig en succesvol te zijn.” Deze saboteur probeert je eigenwaarde te ondermijnen door je te laten geloven dat je het niet waard bent om te genieten van succes en geluk.

Het is belangrijk op te merken dat deze innerlijke saboteurstemmen vaak ongegrond zijn en voortkomen uit onze eigen angsten en twijfels. Het herkennen en aanpakken van deze negatieve gedachten is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en het ontwikkelen van een positieve mindset.

acceptatie

Bevrijd jezelf van zelfsabotage

Ik help je graag om beter om te gaan met je innerlijke saboteur. Daarom hierbij drie coachoefeningen waar je zelf mee aan de slag kunt.

  • Registratieopdracht: Wat zegt de innerlijke saboteur tegen jou?

Neem de tijd om bewust te worden van de gedachten en overtuigingen die je innerlijke saboteur je influistert. Schrijf ze allemaal op en analyseer ze. Vraag jezelf af waar deze negatieve gedachten vandaan komen en of er bewijs is om ze te ondersteunen. Probeer objectief naar jezelf te kijken en besef dat deze gedachten je niet per se definiëren.\

  • Oefening van zelfcompassie

Innerlijke saboteurs gedijen goed op zelfkritiek en strengheid. Ontwikkel de gewoonte van zelfcompassie om jezelf vriendelijkheid en begrip te tonen. Telkens wanneer je merkt dat je negatieve gedachten hebt, richt je je aandacht op zelfcompassie. Stel jezelf gerust met kalmerende woorden zoals “Het is normaal om onzekerheden te hebben” of “Ik verdien vriendelijkheid en begrip”. Zie jezelf als een vriend die moed en steun biedt in plaats van als een vijandige criticus.

  • Positieve affirmaties en herprogrammering

Gebruik positieve affirmaties om je innerlijke saboteur te overstemmen. Bekijk de specifieke negatieve overtuigingen uit je registratieopdracht en vervang ze bewust door positieve en ondersteunende overtuigingen. Herhaal deze positieve affirmaties dagelijks en schrijf ze op plaatsen waar je ze regelmatig zult zien, zoals op een spiegel of in een notitieboekje. Je kunt er ook voor kiezen om ze hardop uit te spreken, of voor jezelf te herhalen in je gedachten. Door jezelf voortdurend te voeden met positieve gedachten, kun je langzaam je innerlijke saboteur herprogrammeren.

Formuleer de affirmaties die resoneren met jouw persoonlijke behoeften en doelen, maar dit zijn 3 voorbeelden:

  • “Ik ben capabel en vol vertrouwen in mijn vermogen om te slagen.”
  • “Ik ben waardevol en verdien geluk, succes en voldoening in mijn leven.”
  • “Ik omarm uitdagingen als kansen om te groeien en te leren.”

Wees geduldig en vraag hulp

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens dit proces. Het omgaan met een innerlijke saboteur vergt tijd en oefening. Blijf consistent en mild voor jezelf terwijl je werkt aan het vervangen van negatieve gedachten door positieve en ondersteunende overtuigingen.

Het kan ook nuttig zijn om te werken met een professionele coach of therapeut die je kan begeleiden bij dit proces. Ik help je hier graag mee. Stuur me een berichtje via 06 – 4324 8043.

ontspanning illustratie

 

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: