Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Het innerlijk kind en chronische pijn

Het innerlijk kind is een belangrijk element van systemisch werk en de Transactionele Analyse. In een opstelling zie je het gebeuren bij de coachee of de representanten. Als ze vertellen over hun angsten of verdriet, kunnen ze ter plekke opeens heel klein worden en een jeugdige uitstraling krijgen. Ook spreken ze meer als een kind, met een andere stem en woordgebruik.

innerlijk kind

Wie jij bent

Innerlijk kind staat voor de kleinere versie van jezelf. Deze kleine jij heeft vaak een andere kijk op het leven dan de volwassen jij. Het innerlijk kind staat voor een deel van jezelf dat je misschien bent vergeten, maar dat ook essentieel is voor wie jij bent.

Het innerlijk kind is verbonden met onze innerlijke kracht en vertegenwoordigt de kwetsbare kant van onszelf; onze gevoelens, onze emoties en onze verlangens. Als je je daarin verdiept, krijg je meer inzicht in je kracht en je mogelijkheden. Zo kun je groeien en jezelf ontwikkelen.

Door met het innerlijk kind te werken, worden emoties, gevoelens en denkwijzen herkend, begrepen en geaccepteerd. Hierdoor kan je je oude patronen vervangen door nieuwe, meer passende manier van denken en handelen.

Innerlijk kind en chronische pijn

Het innerlijk kind is een belangrijke stem voor mensen met chronische pijn. Het innerlijk kind leert je over de werkelijke behoeften en verlangens van je lichaam en innerlijke emoties, die vaak gemaskeerd worden door de chronische pijn.

Systemisch werk biedt een veilige omgeving waar je kan werken aan het onder ogen zien en adresseren van de gevolgen van chronische pijn. Door contact te maken met het innerlijk kind, kun je leren je angsten en beperkingen te omarmen, waardoor je beter met je pijn om kunt gaan. Tegelijkertijd biedt systemisch werk ook de mogelijkheid tot emotionele heling, waardoor je betere verwerking en acceptatie van chronische pijn bevordert.

innerlijk kind

Hoe maak je contact met je innerlijk kind?

In een opstelling (in een 1-op-1 coachgesprek of in een familieopstelling met een groep representanten) kunnen we contact maken met jouw innerlijk kind door het op te stellen. Dan kun je luisteren wat het te vertellen heeft en het innerlijk kind weer insluiten. Het innerlijk kind heeft behoefte aan troost, liefde, verzorging en begrip. In een opstelling leer je omgaan met pijn in een meer helende en veerkrachtige manier.

Ps. ik heb ook een blog geschreven met meer informatie hoe je in contact komt met je innerlijk kind.

Ook interessant: