Veel mensen met pijn zijn ‘stille lijders’. Hun vrienden en collega’s weten wel dat ze pijn hebben, maar weten helemaal niet wat voor impact dat heeft op iemands leven. Je vertelt 1 keer je verhaal, en wilt daarna niet overkomen als een zeurkous of slachtoffer.
Oh, gaat wel!
Je bijt jezelf regelmatig door de dag heen, en als iemand vraagt hoe het gaat zeg je “Oh, gaat wel!”. Met veel van mijn coachees werk ik aan de acceptatie van de pijn. En communicatie van je pijn hoort hier onlosmakelijk bij.
Pijncijfer
Een handige tool in de communicatie over pijn is je pijncijfer. Pijn verschilt nog wel eens per dag, en je kunt je pijn een cijfer geven tussen de 0 en de 10 (0 is niet aanwezig, en 10 is extreem veel pijn). Het pijncijfer maakt het gesprek over pijn wat toegankelijker. Dan hoef je niet zo in detail te treden, maar kun je met een simpel cijfer aangeven of je een goede of een slechte dag hebt.
Verdiepend contact
En als je dus een slechte dag hebt, en dit communiceert, kunnen mensen er rekening mee houden. Mijn coachee concludeerde zelf “Een eerlijke vriendin, is een betere vriendin.” Als je eerlijk bent over hoe het met je gaat, en je dus kwetsbaarder opstelt, zul je merken dat contacten zich verdiepen.
Mooi bijeffect is dat het uitspreken van je pijn je ook helpt om beter je grenzen te herkennen, en te erkennen.