“Om te helen is het een goed idee je eigen held te worden”
Wat is de link tussen fysieke ziekte en emotionele stress? Dat is de vraag die Gabor Maté behandelt in zijn boek ‘Wanneer het lichaam nee zegt’.
Het boek heeft een enorme impact gehad op mijn werk als pijncoach, omdat het niet alleen diepgaande inzichten biedt in het begrijpen van chronische pijn, maar ook praktische en effectieve oplossingen geeft om ermee om te gaan. Voor mij is ‘Wanneer het lichaam nee zegt’ het ultieme naslagwerk met zijn diepgaande en holistische benadering van chronische pijn.
Maté onderzoekt de relatie tussen fysieke ziekte en emotionele stress. Hij argumenteert dat onze lichamen een belangrijke boodschap kunnen hebben over onze emotionele toestand. Wanneer we onopgeloste emotionele problemen hebben, kan dit leiden tot lichamelijke klachten en ziekten, waaronder chronische pijn.
Onderliggende oorzaken
Maté’s argument is gebaseerd op zijn eigen ervaringen als arts en zijn jarenlange onderzoek naar de onderliggende oorzaken van ziekten. Hij beweert dat veel artsen zich richten op het behandelen van de symptomen van een ziekte, in plaats van de onderliggende oorzaken te onderzoeken. Door de relatie tussen fysieke en emotionele gezondheid te begrijpen, kunnen we ons lichaam beter ondersteunen en genezen.
Bevrijden van negatieve patronen
Het boek bevat verschillende verhalen van patiënten die worstelen met chronische pijn en andere fysieke klachten. Mate gebruikt deze verhalen om zijn argumenten te ondersteunen en te illustreren hoe emotionele stress kan leiden tot lichamelijke ziekte. Hij onderzoekt ook hoe onze cultuur kan bijdragen aan deze stress en wat we kunnen doen om ons te bevrijden van deze negatieve patronen.
Het boek is een aanrader als je worstelt met chronische pijn, omdat het je kan helpen begrijpen hoe emotionele stress kan bijdragen aan je pijn. Door deze relatie te begrijpen, kun je beginnen met het aanpakken van de onderliggende oorzaken van je pijn en je lichaam ondersteunen op een manier die de genezing bevordert. Lees hiervoor vooral de afsluitende 7 elementen van genezing in het boek:
7 elementen van genezing
- Acceptatie
De bereidheid om te erkennen en te accepteren hoe de dingen zijn. Acceptatie is de moed om negatief te mogen denken, zodat we meer inzicht in onszelf krijgen, zonder dat dit negatieve denken bepaalt hoe we naar de toekomst kijken. Acceptatie betekent ook een mededogende relatie met onszelf.
- Bewustzijn
Emotionele waarheid onder ogen zien. Tekenen van stress in je lichaam leren herkennen, leren hoe je lichaam je de boodschappen stuurt wanneer je brein bepaalde signalen heeft gemist. Gevoel terugkrijgen in je onderbuik.
- Boosheid
Boosheid niet onderdrukken, maar de authentieke ervaring van boosheid. Gezonde boosheid = bekrachtiging en ontspanning. Angst die gepaard gaat met boosheid kan diep in het lichaam vast gaan zitten. Gezonde boosheid respecteert grenzen. Als je voor jezelf opkomt, ga je niet over iemand anders grenzen heen. Lees ook mijn uitgebreide blog over De helende kracht van boosheid.
- Autonomie
Ziekte = een eindpunt van een levenslange strijd om te kunnen zijn wie je echt bent. Mensen lijden wanneer er geen duidelijke grenzen zijn. Als je persoonlijke grenzen zijn geschonden voordat je een autonoom zelfbeeld hebt kunnen ontwikkelen, loop je een groter risico om ziek te worden.
Grenzen en autonomie zijn essentieel voor je gezondheid. Grenzen zijn onzichtbaar, ze zijn het gevolg van een bewust innerlijk gevoel over wie je bent. Autonomie is dus de ontwikkeling van innerlijke ruimte van waaruit je zelf de control over je leven hebt.
- Hechting
Hechting vormt onze verbinding met de wereld om ons heen. In onze vroegste hechtingsrelaties ontwikkelen of verliezen we het vermogen om open te blijven, goed voor onszelf te zorgen en gezond te blijven.
Genezing vereist en behelst het opnieuw toelaten van de kwetsbaarheid die ervoor zorgde dat we ons emotioneel van anderen afsloten. Verbinding met anderen is een noodzaak voor genezing.
- Assertiviteit
Assertiviteit is de verklaring aan jezelf en de wereld om je heen dat je bestaat en dat je bent wie je bent. Het is de verklaring van je wezen, een positieve waardering van jezelf, onafhankelijk van je verleden, je persoonlijkheid, je vermogens of hoe je omgeving je ziet. Assertiviteit is het ook loslaten van de behoefte om te handelen.
- Bekrachtiging
Als je bekrachtigt spreekt, verklaar je iets op een positieve manier. Je beweegt je dan in de richting van iets waardevols. De eerste waarde is je creatieve zelf. De truc is om je vitaliteit uit te drukken via de kanalen die voor jou geschikt zijn, in het tempo dat de natuur voor ons heeft voorzien. De tweede grote bekrachtiging is van het universum zelf, onze verbinding met wat al is (spiritualiteit).
Aanrader
Al met al is ‘Wanneer het lichaam nee zegt’ een fascinerend en diepgaand boek dat je kan helpen begrijpen hoe je emotionele gezondheid jee fysieke gezondheid beïnvloedt. Ik raad dit boek ten zeerste aan aan iedereen die geïnteresseerd is in holistische geneeskunde en het begrijpen van de onderliggende oorzaken van ziekte en pijn.
Meer boekentips
Wil je al mijn boekentips zien, kijk dan eens op de pagina Inspiratie.