Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Humor in pijncoaching

Humor en relativeringsvermogen zijn enorm krachtige wapens bij pijn. Ik ben iedere keer weer onder de indruk van de manier waarop mijn coachees hun chronische pijn dragen. Sommige coachees hebben veel meer pijn dan ik, en anderen kunnen zich geen tijden herinneren dat ze geen pijn hadden. En toch proberen ze iedere dag weer er iets van te maken. De positiviteit die ze uitstralen is zo ongelofelijk inspirerend.

Gevoelens bij pijncoaching

De sfeer tijdens pijncoaching hoeft dus zeker niet altijd serieus te zijn. Natuurlijk is er veel ruimte voor emoties. Boosheid, verdriet, frustratie en angst zijn gevoelens die veel voorkomen bij mensen met pijn. Maar in (bijna) ieder gesprek is er ook ruimte voor een lach. We maken grapjes en zeker ook over onszelf.

Laatst had ik een ingeving om voor de grap eens een voor- en nafoto te maken van pijncoaching. En ik wist ook gelijk welke coachee zo gek zou zijn om mee te werken. Met Nicole heb ik altijd veel lol tijdens de pijncoaching (en maakt ze tegelijkertijd serieus mooie stappen). Toen ik haar dit idee voorstelde, zei ze gelijk ja. Hoe tof!

voor en nafoto pijncoaching

Wat doet lachen met je lijf?

Uit onderzoek blijkt dat het niet gek is dat mijn coachees met pijn zo veel humor hebben. Lachen heeft namelijk ontzettend veel positieve effecten op je lichaam. Als je lacht maak je endorfine aan, dit is een hormoon dat pijn reduceert. Daarnaast wordt het niveau van de stresshormonen adrenaline en cortisol gereduceerd. Ook maak je serotonine en dopamine aan, 2 hormonen die werken als antidepressiva. Om het helemaal af te maken verbindt lachen mensen met elkaar. Daarom is samen lachen in de pijncoaching zo fijn, we begrijpen elkaar en voelen dan een nog diepere connectie.

Conclusie van dit bijzondere blog?

  • Mijn coachees zijn rocksterren hoe zij van iedere dag met pijn weer proberen iets positiefs te maken.
  • Pijn is relatief. Maar iedereen met pijn kan zijn kwaliteit van leven verhogen, door beter met de pijn om te gaan.
  • Lachen werkt positief op je lichaam!
  • En een enorme shout-out naar mijn coachee Nicole, die zo’n heerlijke dosis zelfspot heeft om aan deze post mee te werken <3!

Keer proberen?

Dit is mijn stijl. Alle gevoelens mogen er zijn. Maar ik laat je uiteindelijk met een positief gevoel het gesprek weer uitgaan. Wil je het een keer proberen? Maak een afspraak voor een gratis intake! Dan kunnen we zien of het klikt.

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: