Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Het geschenk van zelfcompassie

Een begeleide oefening om vriendelijkheid en acceptatie voor jezelf te vergroten

In onze drukke en veeleisende wereld vergeet je soms de belangrijkste persoon in je leven: jezelf. Zelfcompassie, het vermogen om vriendelijkheid en acceptatie naar jezelf te brengen, is een essentieel aspect van je welzijn. Het stelt je in staat om met mededogen te reageren op je pijn en lijden, en om je menselijke tekortkomingen te omarmen. In deze blog deel ik een oefening die je kunt gebruiken om deze kostbare eigenschap te ontwikkelen.

zelfcompassie

Het belang van zelfcompassie

Zelfcompassie is meer dan alleen maar lief zijn voor jezelf. Het is een diep gewortelde houding van vriendelijkheid en begrip die je naar jezelf kunnen brengen, zelfs wanneer je fouten maken of worstelen. Het stelt je in staat om jezelf te troosten en gerust te stellen in tijden van moeilijkheid. Zelfcompassie helpt ons om de innerlijke criticus te kalmeren en ruimte te creëren voor groei, heling en zelfacceptatie.

Begeleide oefening voor zelfcompassie

Neem een moment om jezelf comfortabel te maken, waarbij je een rustige en ontspannen omgeving creëert. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Adem langzaam in en uit, waarbij je jezelf toestaat om te ontspannen bij elke uitademing.

  • Visualiseer nu een dierbare vriend, mentor of familielid die onvoorwaardelijke liefde en begrip naar je uitstraalt. Stel je voor dat deze persoon recht tegenover je staat, met een zachte glimlach op hun gezicht. Neem een moment om hun warmte en vriendelijkheid te voelen.
  • Stel je voor dat deze persoon tegen je praat, met vriendelijkheid en compassie. Hoor hun bemoedigende woorden, gericht op jou. Ze spreken lieve, troostende woorden. Over je sterke punten, je veerkracht en je waarde als mens. Laat deze woorden en gevoelens van vriendelijkheid en acceptatie langzaam je hele wezen doordringen.
  • Breng nu deze gevoelens van liefde, begrip en compassie naar jezelf. Stel je voor dat je deze warmte en acceptatie inademt, zodat het zich verspreidt door je hele lichaam en geest. Sta jezelf toe om volledig ondergedompeld te worden in deze liefdevolle aanwezigheid, terwijl je jezelf vriendelijk en zorgzaam benadert.
  • Neem enkele minuten om in deze staat van zelfcompassie te blijven, waarbij je jezelf toestaat om te rusten in deze liefdevolle energie. Als je klaar bent, open dan langzaam je ogen en breng deze gevoelens van zelfcompassie mee naar de rest van je dag.

pijncoach tessa lichaamsbewustzijn

De kracht van zelfcompassie in het dagelijks leven

Het cultiveren van zelfcompassie heeft talloze voordelen voor je welzijn en veerkracht. Het stelt je in staat om met moeilijke emoties om te gaan door ze met mildheid en begrip te benaderen. Het helpt je om jezelf te motiveren vanuit vriendelijkheid in plaats van zelfkritiek. En in tijden van uitdagingen blijf je veerkrachtig en vind je de kracht om door te gaan.

Een weg van groei en heling

Het cultiveren van zelfcompassie is een proces dat tijd en oefening vergt. Het vraagt om bewuste keuzes en dagelijkse toewijding. Maar na verloop van tijd kun je een diepere verbinding met jezelf ervaren, je zelfbeeld transformeren en een pad van persoonlijke groei en heling bewandelen. Met elke stap in de richting van zelfcompassie geef je jezelf het geschenk van liefde, begrip en acceptatie.

Acceptance & Commitment Therapy

Zelfcompassie is niet alleen een waardevol aspect van ons welzijn, maar ook een essentieel onderdeel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Het begrijpen en cultiveren van zelfcompassie kan een transformerend effect hebben op ons vermogen om psychologische flexibiliteit te ontwikkelen en een waardevol leven te leiden.

Als je geïnspireerd bent geraakt door de kracht van zelfcompassie en geïnteresseerd bent in het verder verkennen van ACT , nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan mijn ACT coachtraject. Samen kunnen we werken aan het vergroten van je psychologische flexibiliteit, het omarmen van je eigen verhaal en het ontwikkelen van zelfcompassie als waardevolle begeleider op je levenspad. Stuur me gerust een berichtje via 06 – 4324 8043.

tessa kwetsbaar lichaamsbewustzijn

 

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: