Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Waarden: Wat is voor jou belangrijk?

Chronische pijn kan ervoor zorgen dat bepaalde dingen die je graag wilt, niet meer mogelijk zijn. Dat is buitengewoon moeilijk. Voor mij betekent het bijvoorbeeld dat ik vanwege de pijn bij het zitten niet graag naar de bioscoop ga, dat lange etentjes een hel zijn en dat een autovakantie naar Italië al helemaal niet haalbaar is. Terwijl ik dit schrijf, vergat ik per ongeluk dat ik mijn zittende beroep heb moeten opgeven.

acceptatie

Waardevolle activiteiten

Desondanks kan ik nog steeds een betekenisvol leven leiden, met pijn. Hoe doe ik dat? Ik focus op de waarden die voor mij van belang zijn. Ik richt mijn spaarzame energie op zaken die waardevol zijn in mijn leven. Op die manier ervaar ik een gevoel van zingeving en voldoening, ondanks de pijn.

Wat zijn jouw waarden? Het is een uitdaging om zomaar even drie waarden te noemen. Waarden fungeren als een kompas, ze begeleiden je altijd in de juiste richting. Het zijn universele begrippen, grote concepten. Waarden zijn licht, inspirerend en flexibel. Een doel kun je bereiken of afvinken, maar een waarde blijft bestaan.

Vandaag geef ik je een eenvoudige oefening om jouw waarden te ontdekken.

De ‘Eigenlijk’-lijst

Neem een vel papier en schrijf bovenaan “Eigenlijk wil ik …”. Vul de puntjes aan met wat jij eigenlijk wilt in jouw leven. Probeer vrij te denken, zonder beperkingen. Stel je voor dat alles mogelijk is. Herhaal “Eigenlijk wil ik …” zo vaak als je kunt. Je mag het hele vel vol schrijven of gebruik gerust nog een tweede!

Ga vervolgens verder met de zin “Eigenlijk gun ik mezelf …”. Vul deze zin ook zo vaak mogelijk aan.

Waarom eigenlijk?

Het woordje “eigenlijk” bevrijd je van beperkende gedachten en je stimuleert je om je diepste verlangens en waarden te verkennen zonder belemmeringen. Het nodigt je uit om ruimte te creëren voor groei, reflectie en zelfontdekking.

reflectie spiegel

Reflecteer

Als je niets meer kunt bedenken, neem dan even de tijd om terug te kijken naar wat je hebt geschreven. Probeer een rode draad te ontdekken in je woorden en gedachten. Misschien kun je bepaalde punten groeperen op basis van thema’s of gedeelde betekenissen. Reflecteer op wat er echt belangrijk voor jou naar voren komt uit je woorden. Let ook op eventuele herhalingen of patronen die je hebt opgemerkt. Dit kunnen aanwijzingen zijn voor diepgewortelde waarden die je koestert.

Jouw drie waarden

Kun je nu drie waarden noemen? Denk bijvoorbeeld aan vrijheid, zelfstandigheid en verbinding. Waarden eindigen vaak op -heid, -teit of -ing. Maar het woord zelf doet er eigenlijk niet zo veel toe; het belangrijkste is dat het goed voelt voor jou. Is het gelukt? Ik vind het heel leuk om ze van je te horen. Stuur me een berichtje via 06 – 4324 8043 of dm me via Instagram. Ps. Zijn het er stiekem 5? Dat mag ook hoor ?

grenzen pijncoach Tessa

Kompas bij chronische pijn

Door bewust te worden van wat echt belangrijk voor jou is, kun je een kompas vinden om je te leiden in je leven met chronische pijn. Deze waarden kunnen dienen als leidraad bij het maken van keuzes en het stellen van doelen die in lijn zijn met wat jij waardevol acht.

Verlies je waarden niet uit het oog

Hier zijn enkele leuke en laagdrempelige tips om jezelf aan je waarden te herinneren:

  • Maak gebruik van post-its: Plaats kleurrijke post-its met korte herinneringen aan je waarden op plekken waar je ze vaak ziet, zoals je beeldscherm, de koelkast, de badkamerspiegel, de deur van je kast of een klein briefje in je telefoonhoesje. Deze visuele herinneringen kunnen je helpen je waarden in gedachten te houden bij het nemen van beslissingen.
  • Get creative. Creativiteit biedt talloze mogelijkheden om herinneringen aan je waarden op een unieke en persoonlijke manier vorm te geven. Maak bijvoorbeeld een schilderij dat vrijheid (of een andere waarde) uitstraalt, een diamond painting van een hond als trouw in jouw top-3 staat, of vul het in op een manier die jouw creativiteit prikkelt. Geef het kunstwerk een mooie plek, zodat je iedere keer als je er langs loopt trots kunt kijken naar jouw waarde. Dit is trouwens absoluut een aanrader voor mensen die (net als ik) als waarde creativiteit hebben. Dan kun je namelijk gelijk een waardegerichte actie ondernemen.
  • Waarden-collage: Maak een collage met afbeeldingen, foto’s en woorden die symbool staan voor je waarden. Blader door tijdschriften of zoek online naar inspirerende beelden die resoneren met wat voor jou belangrijk is. Breng deze elementen samen op een groot vel papier of maak een digitale collage. Hang het op een prominente plaats waar je het dagelijks kunt zien en laat het je herinneren aan je waarden.
  • Telefoonherinnering: Stel regelmatige herinneringen in op je telefoon (met quotes of sleutelwoorden) die verwijzen naar je waarden. Deze meldingen kunnen je eraan herinneren om bewust te handelen en je waarden te laten doorschemeren in je dagelijkse activiteiten.
  • Sierraad: Draag een armbandje, een ketting of oorbellen met een symbool dat je herinnert aan je belangrijkste waarden. Telkens wanneer je naar je pols of in de spiegel kijkt, kun je een moment nemen om te overwegen of je acties in overeenstemming zijn met je waarden.
  • Inspirerende achtergrondafbeelding: Kies een inspirerende afbeelding die je herinnert aan je waarden en stel deze in als achtergrond op je computer, telefoon of tablet. Elke keer dat je je apparaat opent, word je eraan herinnerd om keuzes te maken die overeenkomen met wat voor jou belangrijk is.
  • Waardenbuddy: Zoek een vriend, familielid of mede-patiënt met wie je je waarden kunt delen. Spreek af om elkaar regelmatig eraan te herinneren en elkaar te ondersteunen bij het nastreven van een leven dat in lijn is met die waarden. Dit kan variëren van het sturen van bemoedigende berichten tot het organiseren van gezamenlijke activiteiten die jullie waarden weerspiegelen.

Onthoud dat het belangrijk is om methoden te kiezen die voor jou persoonlijk betekenisvol en effectief zijn. Experimenteer met verschillende herinneringstechnieken en ontdek wat het beste voor jou werkt om je waarden levendig te houden in je dagelijks leven.

Verder lezen?

Het blog Hoe waardevolle dingen bijdragen aan minder pijn geeft je nog meer verdieping op het onderwerp Waarden.

waardevolle dingen doen

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: