Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Van pijn catastroferen naar veerkracht

“De pijn gaat nooit meer weg”. Dit is toch wel de meest ‘favoriete’ gedachte die ik terug hoor bij mijn coachees. Deze negatieve gedachte zit vaak zo diep verankerd in de persoon, dat hij of zij er ook van overtuigd is dat die klopt. Ik heb er nog een paar voor je:

  • “Ik kan nooit meer genieten van het leven zoals ik deed voor de pijn begon.”
  • “Ik zal de rest van mijn leven in pijn leven.”
  • “Elke keer dat de pijn komt, wordt het alleen maar erger en ondraaglijk.”
  • “Het hebben van deze pijn betekent dat er iets ernstig mis is met mijn gezondheid.”
  • “Niemand begrijpt hoeveel pijn ik lijd, het is hopeloos om te proberen anderen uit te leggen.”

Illustratie pijn verdrinken

Pijn catastroferen

Het zijn allemaal voorbeelden van pijn catastroferen. Dit is een psychologisch fenomeen waarbij je je pijnervaring overdreven negatief interpreteert en anticipeert op de ergst mogelijke uitkomsten. Het houdt in dat je de pijn en de gevolgen ervan als buitensporig ernstig en oncontroleerbaar beschouwt, wat leidt tot een verhoogde mate van emotioneel leed en stress. Wat op zijn beurt de pijnervaring kan versterken.

Catastroferen kan de perceptie van pijn veranderen en het moeilijker maken om effectieve manieren te vinden om met de pijn om te gaan. Het is belangrijk om te erkennen wanneer je pijn catastrofeert en te werken aan het veranderen van deze negatieve gedachtepatronen. Hierdoor kun je je pijnbeleving verbeteren en kan beter leren omgaan met chronische pijn.

Tessa ademsessie

Defusie

Als pijncoach gebruik ik een techniek uit Acceptance and Commitment Therapy (ACT) om mensen te helpen afstand te nemen van deze gedachten, wat defusie wordt genoemd. Defusie is een proces waarbij we proberen minder verstrikt te raken in onze gedachten en er meer afstand van te nemen.

In plaats van je gedachten als feiten te zien, leer ik je om je gedachten op een andere manier waar te nemen, als voorbijgaande gebeurtenissen in onze geest. In plaats van te geloven dat pijn catastrofaal is en je leven volledig zal beheersen, leer je te erkennen dat het maar een gedachte is die in je opkomt.

Veerkracht

Door defusie geef je jezelf ruimte om negatieve gedachten te observeren zonder erin vast te blijven zitten. Dit helpt om de grip van catastroferende gedachten op je emoties en gedragingen te verminderen. Het opent de mogelijkheid om bewustere keuzes te maken en positievere manieren te vinden om met pijn om te gaan, waardoor je een betere kwaliteit van leven kunt ervaren, zelfs in aanwezigheid van pijn. Als pijncoach ondersteun ik mensen bij het ontwikkelen van defusievaardigheden en andere technieken om met pijn om te gaan en veerkrachtiger te worden in het dagelijks leven.

ACT-coachtraject

Als je worstelt met chronische pijn en het gevoel hebt dat pijn je leven beheerst, ben je niet alleen. Het kan een uitdagende reis zijn, maar het goede nieuws is dat je niet alleen hoeft te vechten tegen de pijn. Samen kunnen we werken aan het doorbreken van de negatieve gedachtepatronen en je veerkracht versterken, zodat je een betere kwaliteit van leven kunt ervaren, met jouw pijn.

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je welzijn en veerkracht, nodig ik je uit om deel te nemen aan mijn ACT-coachtraject. Samen kunnen we werken aan het omarmen van je gedachten en emoties, het ontwikkelen van een flexibele geest en het vinden van betekenisvolle acties, zelfs in het licht van pijn. Neem gerust contact met me op via 06 – 4324 8043 om meer te weten te komen over mijn coachingprogramma en hoe het je kan ondersteunen.

Tessa pijncoach mindful motion

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: