Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Verbeeldingskracht voor innerlijke vrijheid: Defusie in de praktijk

Als pijncoach is het mijn passie om mensen te helpen bij het omgaan met pijnlijke gedachten en emoties. Hiervoor gebruik ik vaak Acceptance & Commitment Therapy (ACT).  Defusie, een concept dat je helpt los te komen van belemmerende gedachten, is hierin 1 van de pijlers. Vandaag geef ik je een defusie-oefening die je zelf thuis kunt toepassen. Deze oefening die gaat om het gebruiken van je verbeelding, stelt je in staat om afstand te nemen van je gedachten en emoties door ze als voorbijgaande gebeurtenissen te zien. Laten we dieper ingaan op deze krachtige stap naar defusie.

Wat is defusie en waarom is het belangrijk?

Defusie is het proces waarbij je leert om niet langer volledig samen te vallen met je gedachten en emoties. Mensen hebben vaak de neiging om gedachten als waarheden te beschouwen, waardoor je gevangen raakt in een negatieve spiraal van zelfkritiek en vermijdingsgedrag. Defusie stelt je in staat om bewust afstand te nemen van je gedachten en emoties, zodat ze minder controle over je hebben. Het opent de deur naar meer keuzevrijheid en flexibiliteit in ons gedrag, ongeacht de aanwezigheid van pijn.

defusie bladeren

De kracht van metaforen

Een effectieve manier om defusie toe te passen, is door je verbeelding te gebruiken. Je kunt de kracht van metaforen benutten om een nieuwe manier van kijken naar onze gedachten en emoties te creëren. De oefening waarbij je je gedachten en emoties voorstelt als bladeren die voorbij drijven op een rivier, biedt hierbij een krachtig hulpmiddel.

Stappen bij de oefening “Gebruik je verbeelding”

  • Zoek een rustige plek waar je even kunt ontspannen en tot jezelf kunt komen.
  • Sluit je ogen en adem rustig in en uit. Neem de tijd om jezelf te gronden in het hier en nu.
  • Stel je voor dat je aan de oever van een prachtige rivier zit. Visualiseer de stromende wateren en de rustgevende geluiden.
  • Begin nu elke gedachte en emotie voor te stellen als een blad dat rustig voorbij drijft op de rivier. Zie ze duidelijk voor je, maar raak niet verstrikt in hun betekenis of inhoud.
  • Observeer de gedachten en emoties terwijl ze voorbijgaan, zonder erop te reageren of je ermee te identificeren. Laat ze simpelweg aan je voorbij trekken, als iets dat komt en gaat.
  • Merk op hoe je je voelt terwijl je deze oefening doet. Merk je een gevoel van ruimte en bevrijding op?
  • Blijf zo lang als je wilt in deze metaforische ervaring, waarbij je gedachten en emoties blijven stromen als bladeren op de rivier.

 

Ik hoop dat deze blogpost je inspireert om de kracht van je verbeelding te benutten en een stap te zetten naar defusie. Het gebruik van metaforen opent de deur naar meer bewustzijn, acceptatie en keuzevrijheid in je leven.

Tessa ademsessie

ACT-coachtraject

Als pijncoach sta ik klaar om je verder te begeleiden op je reis naar het omgaan met pijnlijke gedachten en emoties. Mijn ACT-coachtraject is ontworpen om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden en het vinden van balans. Ik geloof in de kracht van defusie en ik ben vastbesloten om je te helpen de beperkingen van pijn los te laten en een leven te leiden dat in lijn is met je waarden.

Neem gerust contact met mij op via 06 – 4324 8043 voor meer informatie over mijn ACT-coachtraject. Samen kunnen we werken aan het bevrijden van jezelf van belemmerende gedachten en het creëren van een leven vol betekenis en voldoening. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen op jouw unieke pad van groei en heling. Neem de stap en geef jezelf de kans om te bloeien!

Liefs, Tessa
Pijncoach en ACT-begeleider

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: