Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Shit FM; jouw stroom aan negatieve gedachten

Als je pijn hebt, kun je last hebben van een continue stroom aan negatieve gedachten. “Ik word nooit meer beter”, “Mijn lijf is kapot”. Of als je een slechte dag hebt “Ik heb een terugval”. “Ik ben een slechte partner/werknemer/moeder/vriendin” is ook een favorietje.

Shit FM

Ik noem die stroom aan negatieve gedachten ook wel ‘Shit FM’. Soms lijkt het wel alsof jouw interne radio vastzit op die frequentie. Je komt er dan niet meer uit; het wordt eigenlijk alleen maar erger. De negatieve gedachten zorgen namelijk voor stress, en stress is voor mensen met pijn een slechte factor. Meer stress zorgt voor een zwaardere beleving van de pijn. En daardoor krijg je nog meer negatieve gedachten, nog meer stress en nog meer pijn. 

Shit fm negatieve gedachten

Defusie

De oplossing? Neem afstand van je gedachten (met een moeilijk woord noemen we dat binnen coaching defusie). Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik geef je mijn stappenplan om daar een begin mee te maken.  

Stap 1. Duik er helemaal in
Je kunt bijvoorbeeld eerst eens al jouw favoriete klotegedachten opschrijven. Hier zit al je eerste winstpunt. Door ze op te schrijven, krijg je automatisch al wat afstand. Filter er vervolgens de top 3 uit van gedachten die je het beste kent. 

Stap 2. Observeer

Wees je bewust van je gedachten, zonder oordeel. Observeer je gedachten en merk het op als een gedachte uit je top 3 voorbij komt “Ah, daar is ie weer”. Het is niet fout dat je het denkt, dus weet niet te streng voor jezelf

Stap 3. Laat de gedachte voorbij gaan

Je hebt de gedachte geobserveerd, en je laat de gedachte weer gaan. 

Stap 4. Herhaal stap 2 en 3 

ja zeggen grenzen

ACT

Afstand nemen van je gedachten is een techniek uit de Acceptance & Commitment Therapy. ACT is een methode die ik vaak toepas bij mijn coachees met chronische pijn. Heb jij hulp nodig bij jouw Shit FM? Maak dan een afspraak voor een gratis intake voor mijn ACT-coachtraject.

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: