Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

The magic fix

Hoe fantastisch zou het zijn als je pijn van de een op de andere dag zou verdwijnen? Mensen met chronische pijn zullen hier vaak over fantaseren. Behandelaars beloven patienten ook vaak om iemand van de pijn af te krijgen. Helaas kunnen ze niet altijd die belofte waarmaken ?.

the magic fix

De realiteit is anders

Het is echt vanuit de beste intenties, iedere behandelaar maakt er zijn of haar persoonlijke missie van om jou beter te maken. En dat is fantastisch. Alleen de realiteit bij mij (en vele anderen) is, dat niemand het is gelukt.

En in de tussentijd neem je als patient de belofte van die behandelaar maar al te graag voor waar aan. Want je wilt beter worden, en je hebt vertrouwen en hoop.

Teleurstelling

Toch moet je na iedere behandeling die niet aanslaat jezelf weer bij elkaar rapen. De teleurstelling is op dat moment zo ongelofelijk groot. De ene keer natuurlijk meer dan de andere keer. Maar bij de operatie waarbij mijn stuit werd verwijderd, was ik (en de arts) er echt van overtuigd dat de pijn zou verdwijnen of in ieder geval minder zou worden.

Het moment dat je realiseert dat dit niet gebeurt, kan een gek grijs gebied zijn. Het is niet dat ik op dag X om tijd Y wist of het wel of niet gelukt was. Het was een proces waarin ik eerst nog herstellende was van de behandeling. De pijn die ik de eerste dagen ervaarde, schreef ik toe aan de operatie. Er was in alle weefsels, tot mijn bot aan toe, in mij gesneden. Dit had tijd nodig om te herstellen.

Rouwproces

Maar wat is het moment dat je pijn niet meer komt door de operatie, maar gewoon de pijn is die je altijd al had? Dat besef is bij mij in fases gekomen. Het is een soort rouwproces waarbij je eerst in ontkenning bent (het ligt nog aan de operatie), maar na een tijdje er toch aan moet geloven dat je herstel dan wel heel lang duurt.

Beter omgaan met je pijn

Managen van verwachtingen vind ik sindsdien een superbelangrijke taak van behandelaars. Beloven dat je de pijn oplost, is levensgevaarlijk. Daarom ben ik bij mijn coachingstrajecten altijd heel duidelijk over het resultaat. Ik help mensen niet van hun pijn af. Maar ik help je om er beter mee om te gaan. En daar kunnen we heel veel winst behalen. Wil je met me kennismaken en de opties voor jou bespreken? Neem contact op via 06 – 4324 8043.

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: