Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Tip voor het communiceren van grenzen

Je bent op een verjaardag en je merkt op een gegeven moment dat je te veel pijn hebt, of dat je energie gewoon op is. Een mooi moment om te vertrekken zou je zeggen. Maar mensen met chronische pijn of een chronische aandoening zullen herkennen dat dit op dat moment buitengewoon lastig kan zijn.

Waarom is het lastig om grenzen aan te geven?

  • Het is net zo gezellig
  • Je denkt dat iedereen je  vast een zeurpiet vindt als je nu aangeeft dat het niet goed gaat
  • Je hebt gewoon de energie niet om het gesprek aan te gaan
  • Een vriend(in) die je al heel lang niet hebt gezien, komt net met je kletsen
  • Je wilt je partner of de mensen die met je mee zijn niet belasten met jouw probleem

Allerlei redenen kunnen ervoor zorgen dat je toch nog wat langer blijft. En uiteindelijk hartstikke over je grenzen gaat. Waar je weer dagen van moet herstellen. En terwijl jij met de gebakken peren zit, vraag je je af hoe je dat een volgende keer beter kan doen. Daarom geef ik je mijn nummer 1 tip voor het communiceren van grenzen!

tip voor het communiceren over grenzen

Vooraf aangeven

Ga vooraf even bij jezelf na hoe je je voelt. Heb je een goede of slechte dag? Wat is je pijncijfer, of hoeveel energie heb je? Op basis daarvan bepaal je hoe lang je kunt blijven. Vervolgens ga je het gesprek aan (bijvoorbeeld een dag van tevoren) wat je van plan bent om te gaan doen op de verjaardag (of het feestje, of vul maar in) en hoe lang je kunt blijven. Dit gesprek ga je aan met je partner en/of de jarige (of gastheer/vrouw). Je kunt hierbij ook hulp vragen aan die persoon. Geef aan dat je het op het moment lastig vindt om aan te geven dat je weggaat en vraag om hulp. Je partner kan dan bijvoorbeeld op de afgesproken tijd aan jou vragen of je mee naar huis gaat.

Mijn coachees ervaren dat dit vooraf communiceren hen ontzettend helpt om op tijd naar huis te gaan. Ze gaan niet over hun grenzen en hebben de volgende dag genoeg energie om de dingen te doen die belangrijk zijn voor hen.

Meer hulp nodig?

Kun jij iets met deze tip, of heb je zelf een goede tip voor het communiceren van grenzen? Laat het me weten! Als je meer hulp kunt gebruiken bij het communiceren over grenzen, kan ik je ook verder helpen in mijn coachtraject. Grenzen (herkennen, erkennen, communiceren) is het nummer 1 coachdoel waarvoor mensen bij mij komen.

Grenzen aangeven

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: