Toen ik moeder werd, was een van de eerste adviezen van mijn vader dat ik zijn kleinkind vooral veel naar de klassieke muziek van Vivaldi moest laten luisteren. Zijn uitleg daalde niet echt op me in. Ik had immers mijn hoofd vol met voedingen, luiers en krampjes. Maar ik volgde wel braaf het advies van mijn vader. Aangezien hij muziekleraar is, zat er vast een goede reden achter.
Dansen op Vivaldi
Toch is het altijd in mijn achterhoofd blijven zitten “Vivaldi is goed voor kinderen”. Tijdens het vormgeven van de nieuwe winterles voor het Peuterdansen, kwamen de vier jaargetijden direct bij me op. Prachtig hoe je het verhaal kunt horen in de muziek van Winter. Bevend van de kou loop je door de striemende sneeuw. Stampend met je voeten ga je klappertandend over het ijzige pad. De woorden van mijn vader weerklonken weer in mijn hoofd. En nu werd ik toch nieuwsgierig hoe het precies kwam dat de muziek van Vivaldi goed is voor kinderen.
Alfastaat
Mijn vader legde uit dat Vivaldi uit de Barokperiode komt (net als Bach en Händel). Onderzoek heeft uitgewezen dat de beweeglijke, melodieuze en vrolijke Barokmuziek stimulerend is voor de hersenen. Professor Lozanov ontdekte dat barokmuziek de hersenen in de zogenoemde alfastaat kan brengen. Barokmuziek heeft vaak 60 tot 64 tellen per minuut: hetzelfde ritme als onze hartslag. Dit is ook het eerste geluid dat we als foetus horen: het ritme van het moederhart (niet zo gek dus dat de cd Baby Bach ook zo’n succes is). De barokmuziek zorgt er voor dat je in het alfagebied komt: in dit gebied zijn we ontspannen en toch alert. De hersenen kunnen op dit niveau het beste leren en informatie opnemen. Beide hersenhelften worden dan met elkaar verbonden, terwijl we met één ding tegelijk bezig zijn, zodat we ons beter kunnen concentreren.*
Dwarrelen
En dus dwarrelen wij tijdens het Peuterdansen heerlijk als sneeuwvlokjes door het ‘Allegro non molto’ uit Antonio Vivaldi’s Winter.
Interessante blogs om verder te lezen:
* Bronnen: Infonu.nl en Managementsupport.nl