Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Systemische kijk op pijncoaching

De laatste maanden zien jullie op mijn blog veel berichten over systemisch werk. Wat is er gebeurd met deze zogenaamde actiecoach? Is systemisch werk niet zo ongeveer het tegenovergestelde van oplossingsgericht coachen? Ik leg je daarom in dit blog uit waarom die 2 dingen zo prachtig aanvullend zijn aan elkaar.

systemische kijk op pijncoaching

Weg van de pijn

Ik zie veel toegevoegde waarde van systemisch coachen voor mijn coachees met pijn. De meeste van mijn coachees willen weg van hun pijn, en werken graag op de actielaag. Ik kan hen met oplossingsgerichte technieken daar prima bij helpen. Maar heel soms blijf je dan tegen een muur oplopen. Je peddelt tegen de stroom in, en als coach voel ik dan dat er iets onder zit waar we zo niet bij komen. Dan blijven acties een doekje voor het bloeden.

Gemis stond in de weg

Ik heb het vorige week zelf nog ervaren. Met groepsgenoten van de opleiding waren we aan het oefenen, en voor mij was Acceptatie (van de pijn) opgesteld. Acceptatie is een thema waar ik al 6 jaar mee worstel, en wat af en aan redelijk tot heel slecht gaat. Volledig accepteren van mijn pijn is me nog nooit gelukt. Terwijl ik theoretisch heel goed weet hoe het moet. Ik ben geschoold in Acceptance & Commitment Therapy en pas dit toe bij mijn coachees. Ik geef zelfs acceptatietrainingen zoals jullie wellicht weten!

Ik kan mensen met chronische pijn of een chronische ziekte er uitstekend bij helpen. Maar toch lukt het me zelf soms heel slecht. Vandaag werd het in de opstelling zichtbaar. Tussen mij en acceptatie, stond het gemis. Het gemis van alle dingen die ik niet meer kan door de pijn. Een weg vinden in het toelaten van het gemis, opende bij mij de deur voor acceptatie.

Stuk lopen op grenzen

Zelfde met grenzen stellen, naast acceptatie het meest voorkomende coachthema waarvoor mensen bij me komen. Ik kan je vaardigheden trainen om nee te zeggen, het op praktisch niveau met je uitpluizen, je inzichten geven en acties formuleren. Maar sommige mensen blijven hier maar steeds stuk op lopen. Maar hoe moet je grenzen aangeven, als je thuis nooit heb geleerd om over je gevoelens te praten?

tip voor het communiceren over grenzen

Patronen die in je gezin van herkomst zijn ontstaan, zijn in het hier en nu soms heel lastig te ontwarren. Systemisch werk kan hierin echt voor een doorbraak zorgen. Wat ik in een opstelling doe, is jou begeleiden naar de pijn, de plek van moeite. Wat je daar voelt, kan een grote impact hebben op je leven. De inzichten die je daardoor krijgt nemen we mee naar het hier en nu, waar we de patronen kunnen ontrafelen.

Zullen we eens bellen?

Ben je geïntrigeerd, maar heb je misschien alleen nog maar meer vragen? Of is het heel duidelijk voor je, en wil je graag kennismaken? Stuur me een berichtje of Whatsapp op 06-43248043 en we plannen een kennismaking. Ik ben heel benieuwd waar jij tegenaan loopt, en help je er graag bij.

Liefs, Tessa

Interessante blogs om verder te lezen

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: