Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

De voordelen van de natuur voor kinderen

Mijn meisje. Met zorg heeft ze een hele feestelijke jurk en jasje uitgezocht, om dan vervolgens haar bergschoenen eronder aan te trekken zodat we samen de Broekpolder in kunnen.
 
Ons favoriete plekje, waar we ieder seizoen te vinden zijn. Tijdens herfstachtige weekenden trekken we de kinderen waterdichte overalls aan en laarzen en gaan we fanatiek plassen stampen. Heerlijk als er dan verder helemaal niemand is, en we dit unieke plekje als ons eigen koninkrijk kunnen ervaren.
voordelen natuur kinderen
 
Prachtig hoe de natuur zeker ook een positief effect heeft op kinderen. Als ik aan mijn dochter vraag waarom ze graag in de Broekpolder is, antwoordt ze: “Omdat ik het zo leuk vind om dingen te ontdekken”. Ieder paadje is weer een avontuur.
 
Kinderen krijgen ook zelfvertrouwen van de natuur. Ze merken dat ze uitdagingen en angsten kunnen overwinnen. Klimmen in een boom, of balanceren op een boomstam over het water. Ze ervaren dat ze eerst een beetje bang zijn, maar dat het ze wel lukt. Een volgende keer doen ze het met meer vertrouwen.
 
Het positieve effect van de natuur is een aangeleerde reactie. Omdat we veelal contact hebben met de natuur in onze vrije tijd associëren we dat met een fijn gevoel. Deze Pavlov reactie wordt al in de jeugd gevormd, dus dat maakt het belang van kinderen in de natuur nog groter.
 
Het resultaat? Kinderen ontwikkelen, ontdekken en overwinnen. En zijn daardoor zelfverzekerder en blijer.

Tips voor kinderen in de natuur

  • Maak verbinding met de natuur. Pak natte blaadjes op en gooi ze in de lucht. Wroet met je handen en/of blote voeten door de aarde. Voel de structuur van een boomstam. “Vies worden mag!” is een prachtige slogan die bij het Klauterwoud in de Broekpolder hangt.
  • Kinderen vinden het altijd leuk om iets te doen te hebben. Een wandeling om het wandelen wordt al snel saai. Ga nu dus kastanjes, mooie bladeren of paddenstoelen zoeken. Of neem een paar scheppen mee, zodat ze op een leuk plekje lekker aan de slag kunnen.
  • Haal de natuur in huis. De verzamelde blaadjes en ander moois uit de natuur kun je uitstallen op een herfsttafel. Of zet lekker veel planten in huis.
  • Scouting BSO. De perfecte manier van buitenschoolse opvang voor ons. Lekker in de natuur spelen, terwijl papa en mama kunnen werken. Super leerzaam ook. Zo leerde mijn dochter deze week hoe de hondsdraf plant eruit ziet, en dat het sap hielp tegen haar zere brandnetelplekje.
  • Bergschoenen. Als je flink wilt klimmen en klauteren is het wel fijn om stevige schoenen te hebben, die ook goed lopen. De bergschoenen van de Scapino zijn echt een aanrader. Helemaal niet duur, lopen goed, en zijn er in een meisjes- en een jongensvariant. Onze kinderen doen ze op BSO-dagen standaard alvast aan.
  • Wandelen rustig opbouwen. De bergschoenen kochten we in eerste instantie voor vakanties in de bergen. Onze kinderen van 5 en 7 kunnen inmiddels best een goede wandeling maken in de bergen, maar daar hebben we ook wel rustig naartoe opgebouwd. Begin met kleine stukjes en bouw het de volgende vakantie verder op.

Interessante blogs om verder te lezen:

voordelen natuur voor kinderen

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: