Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Word je lichaamsbewustzijn bij pijn groter of kleiner?

Helemaal vol van mijn eigen ervaring bij chronische pijn had ik al een tijdje mijn stelling voor dit artikel helder. “Je lichaamsbewustzijn wordt kleiner als je chronische pijn hebt”. Ik was namelijk door mijn chronische stuitpijn de connectie met mijn lichaam helemaal kwijt. In de eerste Pilateslessen die ik volgde, lag ik vloekend op de mat. Ik probeerde de aanwijzingen van de geduldige docente op te volgen, maar hoe ik mijn lichaam daarin kon aansturen, had ik nog niet uitgevonden.

pijncoach tessa lichaamsbewustzijn

Lichaamsbewustzijn bij pijn

Je bekken draaien, onderrug in de mat duwen, schouderbladen naar elkaar toe bewegen. Het lijken eenvoudige aanwijzingen, maar ik kon er niet zo veel mee. Achteraf helemaal niet zo gek. Als je bedenkt wat voor gekke fratsen ik in mijn dagelijkse leven uitvoerde om weg te gaan van de pijn. En het totaal niet door had dat ik het deed! Zo realiseerde ik me opeens dat het best gek was dat ik op mijn bureaustoel helemaal scheef zat. Mijn benen waren standaard over elkaar geslagen en helemaal naar de linkerkant gedraaid, terwijl mijn romp en hoofd naar het beeldscherm toe stonden. Op die manier had ik de minste pijn bij het zitten, en kon ik toch blijven werken (wat ik zo ontzettend graag wilde).

Focus op de pijn

Weg gaan van de pijn, het is een reactie die veel mensen met chronische pijn zullen herkennen. Maar een precies tegenovergestelde reactie is ook heel goed mogelijk. Toen ik meerdere mensen vertelde over mijn artikel, waren ze juist in de war van mijn stelling dat je minder lichaamsbewustzijn bij pijn krijgt. Zij kregen juist veel meer lichaamsbewustzijn! Maar dan wel heel lokaal. Pijn kan zo ontzettend allesoverheersend zijn dat je niets anders meer ziet of voelt.

tessa kwetsbaar lichaamsbewustzijn

De taal van je lijf

Mijn huidige lichaamsbewustzijn is gelukkig inmiddels een stuk beter. Een jaar lang heb ik vloekend op die Pilatesmat gelegen en werd ik steeds een beetje sterker, en lichaamsbewuster. Op een gegeven moment moest ik toegeven dat ik het zelfs leuk begon te vinden. Zo leuk dat ik Pilatesdocent ben geworden. En nu is het mijn missie om mensen te leren de ’taal van hun lijf’ te leren verstaan.

Zodat je je grenzen kunt leren herkennen. Lichaamsbewustzijn is namelijk noodzakelijk om je eigen behoeftes en grenzen te kunnen ervaren. Ik laat je uitvinden wat je nodig hebt, fysiek en mentaal. Welke belasting je hoofd en je lichaam kunnen hebben.

Zodat je beter met je pijn leert om te gaan, in plaats van ervan weg te rennen. Om uiteindelijk de pijn te kunnen accepteren en het op de juiste manier een onderdeel te laten zijn van je leven. Accepteren wat je niet kan veranderen, en leven naar wat je belangrijk vindt.

Nieuwe balans

Met al deze inzichten maak je je eigen nieuwe balans. Mijn nieuwe balans is dat ik door mijn pijn heb geleerd om goed voor mijn lichaam te zorgen. Als pijncoach help ik je om uit te vinden waar jouw nieuwe balans uit bestaat. Ik doe graag een gratis intake met je om te kijken of ik je kan helpen. Neem contact op om een afspraak in te plannen.

Interessante blogs om verder te lezen

Tessa ademcoaching

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: