Mijn coaching kun je zien als een pannenkoek. Een pannenkoek bak je aan 2 kanten, en zo werk ik ook in de coaching. Aan de mentale én de fysieke kant, voor een optimaal effect. De mind-body connectie is een thema dat steeds meer aandacht krijgt in mijn benadering.
Pannenkoekmethode
Een voorbeeld aan de hand van stress:
Als je mentaal onder grote druk staat, staat je lichaam continu in een overlevingsstand (fight, flight, freeze). Dit heeft een effect op je ademhaling, die dan te hoog zit en te snel is. Bij langdurige stress kan deze verkeerde ademhaling ook chronisch worden, je komt in een verkeerd patroon van ademhalen.
In de coaching kunnen we vervolgens werken aan het reduceren van de stress en de manier waarop je met stress omgaat. Maar als je het verkeerde patroon van ademhalen niet oplost, kom je nog steeds niet uit de vicieuze cirkel. Door een oppervlakkige en snelle ademhaling heb je nog steeds een gehaast gevoel, en denkt je lichaam nog steeds dat het stress ervaart. Als je hier te lang mee doorgaat, kan dit ook nog eens pijnklachten veroorzaken.
Het ideale coachtraject bestaat daarom uit een mix van pijncoaching, systemisch werk, Pilates en adem. Hoe de verhouding precies is, is voor iedere coachee verschillend. Het recept van jouw pannenkoek is dus uniek!
Het ideale pannenkoekrecept
En over pannenkoekenrecepten gesproken :-). Uit de tijd dat ik nog een culinair blog had, deel ik jou mijn eigen pannenkoekenrecept! Deze volkoren pannenkoeken zijn net wat gezonder dan de variant met bloem, net zo makkelijk en je proeft bijna het verschil niet!
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 500 gram volkoren meel (in de supermarkt te vinden, of natuurlijk bij je lokale molenaar)
- 1 liter melk
- 4 grote eieren
- 1 el kaneel
- snuf zout
- Boter om in te bakken
Bereiding volkoren pannenkoeken
Doe het volkoren meel, de bloem, zout, kaneel en de helft van de melk in een kom en meng het goed door. Ik gebruik zelf een handmixer, maar met een garde of vork kan natuurlijk ook. Moet je alleen wat harder werken :-). Breek de eieren voorzichtig en meng ze een voor een door het beslag. Voeg als laatste nog rustig gietend de andere helft van de melk toe, terwijl je blijft mixen. Totdat ik de pannenkoeken ga bakken, laat ik het altijd rusten in de koelkast.
Pannenkoeken toppings
Dan heb je even tijd om je toppings of vullingen voor te bereiden. Bij ons staan er altijd plakjes appel en spek op het programma. In de zomer is het heerlijk om er rood fruit op te doen, zoals de frambozen en aardbeien die je op de foto’s ziet. En standaard bak ik voor iedereen een kaaspannenkoek.
De perfecte pannenkoekentechniek
Voor 4 personen is het handig om met 2 koekenpannen te bakken, anders duurt het zo lang. Laat de pannen goed heet worden en doe er een klein klontje (room)boter in. Roer het beslag nog eens goed door. Laat de boter uitbruisen en neem een lepel beslag uit de kom. Houd de pan schuin en giet het beslag aan de bovenkant van de pan erin en laat het met een draaiende beweging naar beneden zakken totdat het beslag zo goed mogelijk is verspreid over de pan.
Bak ze bruin
Dunne pannenkoeken zijn het lekkerst, dus kijk even hoeveel beslag je nodig hebt om bijna de hele pan bestreken te hebben. Het vergt wat oefening, maar dit is voor mij de meest ideale techniek. Als de pannenkoek aan de bovenkant bijna droog is, kun je hem omdraaien. Kijk voor de zekerheid even met de spatel aan de onderkant hoe bruin hij is. Draai de pannenkoek met de spatel om en laat de andere kant nog even bakken.
Pannenkoeken de volgende dag
Zo ga je door totdat het hele beslag op is. Wij houden vaak nog wel wat over van deze hoeveelheid, maar dat is juist een pluspunt. Lekker de volgende dag met ontbijt of lunch eten! Mee naar het werk of school is natuurlijk ook heerlijk.
Pannenkoeken traktatie
Als je de pannenkoeken in reepjes snijd, kun je ze ook feestelijk op een prikker doen. Leuk voor de kinderen om te trakteren (doe er dan ook om en om nog wat fruit tussen), of gewoon voor de gezelligheid.
Credits
- De ‘pannenkoekmethode’ is geïnspireerd op mijn Pilatesdocent Melanie Wientjes, die de pannenkoek toepast op het trainen van je lichaam. Als je de buikspieren traint, moet je ook in gelijke mate de rugspieren trainen om in balans te blijven.
- Foto door Merijn Janssen