Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Hoe zorg je ervoor dat je chronische pijn minder wordt getriggerd?

Je hebt als chronische pijnpatiënt invloed op de intensiteit van je pijn. Dat is even een bold statement dat ik daar maak, maar dit is in verschillende wetenschappelijk onderzoeken aangetoond (voor het verzamelen hiervan dank ik Hans Timmerman van het UMCG). Voor jou combineer ik de uitkomsten uit deze onderzoeken in de onderstaande tips, waar jij vandaag al mee aan de slag kunt!

tips chronische pijn minder triggeren

Tips om chronische pijn minder te triggeren

  • Bewegen. Bijna iedereen met pijn is gebaat bij bewegen (1). Onderzoek (2) wijst uit dat beweging een positief effect heeft bij muskeloskeletale pijn (zoals rugpijn, heuppijn, kniepijn). Oude inzichten, zoals dat mensen met een hernia veel plat moeten liggen, zijn inmiddels achterhaald. Daarnaast ervaren de onderzochte patienten minder angst, minder depressieve gevoelens en een grotere kwaliteit van leven. Het is daarbij wel belangrijk om geregeld te bewegen (3), dus probeer iedere dag op zijn minst een stuk te wandelen of te fietsen. Wil je dit op een verantwoorde manier doen, of heb je problemen met discipline? Ik kan je hierbij helpen.
  • Lachen heeft een positief effect op pijn (4, 5, 6). Humor kan een manier zijn om om te gaan met de pijn en emotionele nood. Het zorgt bijvoorbeeld voor afleiding. Lachen heeft daarnaast ook een gunstig effect op angst, depressie, stress en catastropheren. Lees mijn blog over humor in pijncoaching als je het interessant vindt, verder te lezen over het positieve effect van lachen bij pijn.

tips minder pijn

  • Kleuren. De kleur rood triggert pijn; deze kleur geeft de hersenen een signaal dat er gevaar is. Deze stressreactie kan een slechte invloed hebben op je pijn. De kleur blauw is rustgevender (7). Ik vertaal dit zelf concreet door op de plekken waar ik vaak pijn heb (plekken waar ik zit, zoals de eetkamer) de kleur rood niet dominant aanwezig te laten zijn. In mijn kantoor (waar ik natuurlijk ook veel zit) heb ik daarom een lichtblauwe muur gekozen. En natuurlijk vind je in mijn coachruimte ook bijna geen rood ;-).
  • Muziek. Luisteren naar je favoriete muziek vermindert pijn, luisteren naar muziek die je haat verergert pijn (8, 9, 10). Ik heb in mijn blogs al meerdere keren geschreven over de positieve invloed van muziek, lees vooral mijn blog waarin ik vertel over muziek als tool bij mindfulness.
  • Zingen. De fysieke effecten van zingen zijn ontspanning, stress release en goed leven met pijn. Daarnaast zijn er ook psychologische voordelen; emotionele impact, persoonlijke groei, verbeterde stemming en houding, meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. In groepsverband (denk aan een koor of een zanggroep) is er het sterkste effect, omdat je dan ook de verbinding voelt. Door het zingen ervaren de onderzoeksdeelnemers een lagere pijnintensiteit en minder depressieve gevoelens (11).
  • Combineer zingen vooral met dansen (zie punt 1. Bewegen) en je hebt een heerlijke manier om minder last te hebben van je pijn!

Pijncoach

Als pijncoach beloof ik je nooit dat ik je pijn op zal lossen, want die belofte kan ik niet maken. Maar we kunnen, naast deze praktische tips, ook samen kijken naar wat jouw specifieke triggers van pijn zijn. Heel vaak zijn dit ook emoties, situaties of mensen die jouw pijnreactie verergeren. In pijncoaching zoeken we dan samen een manier waarop jij daar beter mee om kunt gaan, zodat je minder last hebt van de pijn. En het leven kunt leiden dat jij wilt. Bel of app me gerust om te overleggen 06-43248043.

Voetnoten (de aangehaalde onderzoeken)

  1. Geneen, Moore et al. Cochrane Database Syst Rev, 2017
  2. Tan, Cicuttini et al. BMC Musculoskeletal disorders, 2022
  3. Shah, Wewege, et al. Musculoskelet Sci Pract, 2022
  4. Perez-Aranda, Hofmann et al. Eur J Pain, 2019
  5. Kim, Kim en Kim; Ev Based Compl Alt Med, 2015
  6. Morishima, Miyashiro, et al. PLOS ONE, 2019
  7. Wiercioch-Kuzianik, and Babel. Pain Medicine, 2019
  8. Timmerman, van Boekel, et al. Submitted. 2022
  9. Van Boekel, Timmerman, et al. PRM. 2020
  10. Van den Elzen, Daman, et al. Healthcare, 2019
  11. Irons, Sheffield, et al. EJP, 2019

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: