Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Pijncoaching als tool voor verzuimpreventie

Chronische pijn is een grote veroorzaker van ziekteverzuim, waarbij de pijn een lichamelijk en een mentaal effect kan hebben. De werkhouding of werkzaamheden kunnen pijnlijk zijn voor de werknemer. Maar ook concentratieverlies, weinig energie, over grenzen heengaan en stress zijn beperkende factoren. Pijncoaching gaat met de mentale processen achter de pijn aan de slag. Patronen die een werknemer al had voordat de pijn kwam, worden door de pijn uitvergroot.

werkgevers verzuim

Grenzen op 4 niveaus

Grenzen zijn binnen pijncoaching een veelvoorkomend thema. Iemand die voor de pijn al moeite had met grenzen stellen, zal hier door de pijn veel meer mee geconfronteerd worden. Grenzen overschrijden werkt enorm contra-productief in het herstel. Chronisch over grenzen heengaan kan zelfs leiden tot overspannenheid, of een burn-out. De afweging tussen de kosten voor een burn-out voor de werkgever (60.000 euro) of een pijncoachingtraject (599 euro ex btw) is wat mij betreft een makkelijke rekensom.

In pijncoaching werken we aan grenzen op 4 niveaus:

  • Het begint met grenzen herkennen (luisteren naar je lichaam)
  • Vervolgens erkennen (er ook iets mee doen)
  • Grenzen communiceren naar anderen (voor veel coachees het moeilijkste niveau)
  • Als de werknemer eraan toe is, kan vervolgens worden overgegaan naar grenzen oprekken. Hoe kunnen we op verantwoorde wijze de werkzaamheden opbouwen (eventueel als onderdeel van re-integratie)?

wat is pijncoaching

Verzuimpreventie

Het doel van pijncoaching is dat werknemers langer kunnen blijven werken, terwijl ze lekker in hun vel zitten. We werken aan de veerkracht van werknemers en bevorderen het herstel. Daarnaast zijn werknemers bestendiger voor nieuwe tegenslagen. Ze hebben veel geleerd over zichzelf en kunnen dit toepassen op nieuwe uitdagingen. Ze weten wat belangrijk voor hen is en verspillen minder energie aan dingen die er niet toe doen.

verzuimpreventie

Duurzame inzetbaarheid

Wil je als werkgever investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers? Neem dan contact op voor een kennismaking.

Ook mensen met klachten als stress, overspannenheid of burn-out komen in mijn praktijk. Ik sta ook open om in contact te komen met re-integratiebedrijven. Misschien kan ik mijn expertise toevoegen!

Interessante blogs om verder te lezen

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: