Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Pilates props: klein fitnessmateriaal in de les

Joseph Pilates heeft in zijn leven vele beroepen beoefend. Hij was naast bokser, circusartiest en zelfverdedigingstrainer boven alles uitvinder. Om zijn gezondheidsvisie te ondersteunen heeft hij verschillende apparaten en attributen uitgevonden. Zo inspireerden de springveren van zijn bed hem tot een bekend apparaat dat de Reformer heet.

joseph pilates reformer

Pilates props

Maar ook zonder deze prachtige apparaten (die er soms ook als martelwerktuig uitzien :-)) kun je trainen met weerstand. In de matlessen Pilates gebruiken we regelmatig verschillende ‘props’. Daarmee bedoelen we klein materiaal zoals ballen of banden, waarmee je je Pilates work-out nog interessanter kunt maken. Niet noodzakelijk, maar wel zo leuk!

If it’s easy, it’s probably not Pilates

Props zijn een assistent om de oefening meer waarde te geven, en om de oefening nauwkeuriger en dieper uit te voeren. Met het materiaal isoleren of activeren we specifieke spieren, waardoor je een echt aha-moment kunt krijgen. In sommige gevallen verzwaar je een oefening (zoals met gewichtjes), maar de oefening kan ook makkelijker gaan doordat je bijvoorbeeld hulp hebt van een weerstandsband. Maar, ‘hulp’ is bij Pilates altijd heel dubbel. Aan de ene kant krijg je hulp, maar aan de andere kant worden diepe spieren extra hard aan het werk gezet. Een eitje is het dus nooit. Het gezegde is niet voor niets ‘If it’s easy, it’s probably not Pilates’.

Welke Pilates props gebruiken we in de les?

Pilates props gewichtjes

Gewichtjes

Bij Pilates gebruiken we kleine dumbells of verzwaarde balletjes (0,5 kilo meestal), omdat we dan onze diepe spieren goed kunnen activeren. Als je dezelfde oefening met bijvoorbeeld 2 of meer kilo gewichten doet, gaan automatisch je oppervlakkige spieren aan het werk. Met de gewichtjes werken we extra hard aan ons bovenlichaam en in sommige gevallen zijn het hulpstukken om stabieler te liggen (sla je ’tentharingen’ in de grond zeg ik dan).

Dynaband

Een lange, elastische band, die verkrijgbaar is in verschillende sterktes (of je slaat hem dubbel voor meer weerstand). Een mooie tool om weerstand en extra uitdaging te bieden in bijvoorbeeld de zijserie (serie oefeningen op de zij), of ondersteuning en stabiliteit bij oefeningen als de Roll up en de One Leg Circle.

pilates props zachte bal

Kleine bal

Vaak denken mensen dat de zachte ballen (ter grootte van een voetbal) nog even opgepompt moeten worden. Maar ik laat de ballen expres een beetje leeglopen, zodat je goed contact kunt maken met het oppervlakte van de bal en zachte druk naar binnen kunt geven. Als je de bal bijvoorbeeld tussen de bovenbenen, enkels of handpalmen plaatst, nodigt de bal de omliggende spieren uit om aan het werk te gaan.

pilates props magic circle

Magic Circle

Een mooi restproduct van een van Joseph Pilates toepassingen van alledaags materiaal is de Magic Circle. Joseph Pilates gebruikte enorme biervaten om tot zijn ‘barrel’ te komen. Het verhaal gaat dat hij de metalen ringen van de vaten die hij overhield gebruikte als prototype voor de Magic Circle. Tegenwoordig is het een cirkel van buigzaam materiaal met blokjes als handvaten aan de zijkant. Net als de bal en de band stimuleert de circle je spiergebruik, maakt het je lichaamsbewuster en helpt het je het maximale uit de oefening te halen.

Stoel

Een stoel is een prop die niet in alle lessen voorkomt. Maar bij Zwangerschapspilates is het een fijn hulpstuk om de oefeningen voort te zetten als de zwangere dame niet meer kan staan (of een andere houding niet meer prettig is). Daarnaast zet ik het ook vaak in bij een Pilates @ Work sessie. Perfect om na de lunch een korte Pilatessessie te doen vanaf je bureaustoel!

Benieuwd geworden?

Ben jij benieuwd wat Pilates props jou kunnen brengen? Geef je dan op voor een proefles.

* Dit artikel is geïnspireerd door dit Engelstalige artikel en verder onderbouwd met de informatie uit de manual van de Snoeck Professional opleiding.

Interessante blogs om verder te lezen:

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: