Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Power Pilates: Wat doe je dan precies?

Bij Power Pilates werken we aan kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. We gaan dus aan de slag met squats, pliés, lunges, planks, werken veel met gewichtjes en weerstandsbanden. De klassieke Pilatesoefeningen komen ook iedere les zeker voorbij. Maar dan de oefeningen die net even wat uitdagender zijn, of we combineren oefeningen op een manier zodat de deelnemers er blij van worden. Ik geef je een paar voorbeelden:

Hundred – Roll over combinatie

Toen ik dit filmpje voor het eerst naar mijn Power Pilatesgroep appte, voelde ik de siddering door mijn telefoon gaan. Wat een uitdaging was dit! De Hundred doen we bijna iedere les, maar de ‘Roll over’ hadden we bijvoorbeeld nog niet eerder gedaan. We zijn sinds september bezig met deze groep en de klassieke Pilatesoefeningen introduceer ik stuk voor stuk. We zijn namelijk ook veel bezig met cardio-elementen en gewichtjes. Deze ‘Hundred – Roll over’ leek dus nog bijna onmogelijk. Maar zo gaaf dat iedereen het wel aandurfde.

In een paar weken tijd hebben we opbouwend ernaartoe gewerkt. We begonnen met een Rolling like a ball en een ‘simpele’ Hundred. Gaandeweg voegden we de Open leg rocker, de Teaser en de Jackknife toe aan de serie. Toen kwam de Roll over en uiteindelijk de combinatie. En het is gelukt! Als je de combinatie met uiterste controle uitvoert is het een knaller van een buikspieroefening, waarbij je ook nog eens werkt aan je flexibiliteit. En laat dat nou precies zijn wat we met Power Pilates proberen te doen!

Power Pilates leg pull back

Leg pull back

Nog een mooi voorbeeld van een echte Power Pilates oefening: de ‘Leg pull back. De startpositie is een omgekeerde plank, waarbij je de voorkant van je lichaam stretcht, terwijl je je achterkant (schouders, hamstrings, billen en armen) versterkt. De opwaartse schoppen vervolgens testen je stabiliteit en flexibiliteit.

Rolling like a ball

De Rolling like a ball is een klassieke Pilatesoefening die we met wat aanpassingen net wat meer Power kunnen geven. Als je 2 kleine gewichtjes in je handen houdt (en dus niet je onderbenen vasthoudt) tijdens de oefening, heb je geen enkele kans meer om ‘vals te spelen’. Veel mensen proberen namelijk tijdens het rollen te zwiepen met hun benen, waardoor ze dankzij het momentum weer boven komen. Als je je benen loslaat, ben je volledig afhankelijk van je buikspieren om weer terug omhoog te komen, en wordt deze basisoefening opeens heel uitdagend.

Power Pilates rolling like a ball

Proefles Power Pilates

Aangezien ik alleen nog maar privélessen Pilates geef, kunnen we Power Pilates toepassen in de lessen Personal Pilates. Ben je nieuwsgierig? Stuur dan een berichtje en voor 25 euro doen we een proefles.

Interessante blogs om verder te lezen:

Ook interessant: