In het hier en nu zijn; een oefening voor in de natuur!
Leven met chronische pijn kan je gemakkelijk uit het hier en nu trekken. De pijn zorgt ervoor dat je bezig bent met het verleden: “Had ik maar mijn oude leven terug …” Of juist met de toekomst: “Als ik deze behandelaar bezoek, ben ik van mijn pijn af en is alles weer goed…” Maar je echte leven speelt zich af er tussenin, in het nu. Dat is waar de magie gebeurt.
Het hier en nu
Contact maken met het hier en nu betekent dat je je aandacht richt op het leven zoals het op dit moment afspeelt, of dat nu gevuld is met verdriet of met geluk. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bewust aandacht te besteden aan de fysieke wereld om je heen. Een simpele, maar fijne oefening hiervoor is een mindful walk. Ga lekker wandelen en zet een keer geen podcast aan, of muziek op. Maak connectie met de natuur.
Zo doe je een mindful walk
☘️ Kom eerst in je lichaam en doe een kleine bodyscan. Merk op hoe tijdens het wandelen je voeten de grond raken. Laat je voeten goed afrollen terwijl je iedere voetstap zet. Voel hoe je benen bewegen terwijl je loopt, hoe je armen meegaan in de beweging, wat je rug doet. Observeer het zonder oordeel.
☘️ Volg vervolgens je adem. Adem bewust in, en weer uit. Ook dit observeer je zonder oordeel.
☘️ Nu je toch zo bewust bezig bent met je adem, koppelen we er een zintuig aan. Focus je de komende 1 tot 2 minuten op geuren. Kijk wat je kunt waarnemen met je neus. Wat kun je onderscheiden tijdens het ruiken??
☘️ Het volgende zintuig is voelen. Terwijl je loopt voel je misschien wel zon of wind op je huid☀️. Of je voelt de regendruppels op je hoofd vallen.
☘️ De volgende stap is horen. Probeer alle geluiden om je heen te beluisteren. Hoor je vogels of andere dieren, of de wind waaien door de bomen?
☘️ Het zintuig proeven is afhankelijk van het seizoen waarin je gaat wandelen. Op het moment dat ik deze blog schreef hingen de bramen aan de struiken, dus wie weet kun je wat snoepen onderweg. En pas op dat je niet gelijk ook het zintuig voelen combineert, als je je prikt aan de doornstruiken ;-). Je kunt deze stap ook overslaan, of vervangen door met je hele aandacht een aantal slokken water te nemen.
☘️ De laatste stap is de meest voor de hand liggende, die je daarom expres als laatste doet: kijken. Neem alle kleuren om je heen waar en observeer het ongewone. Wat zie je als je goed kijkt?
Trainen
Deze oefening kun je in 15 minuten toepassen (doe ieder zintuig 1-2 minuten). Contact maken met het hier en nu is makkelijk en moeilijk tegelijk. Het is gemakkelijk om onze aandacht op een ervaring te richten. Het valt alleen niet mee onze aandacht gefocust te houden. Ons hoofd leidt ons snel af en je zit zo weer bij je boodschappenlijstje of to-do-list. Het kan je helpen om in stilte te benoemen wat je hoort, ziet, ruikt en voelt.
Dwalen je gedachten toch nog af? Dat is niet erg. Merk het slechts op en richt je aandacht weer op het nu. In het hier en nu zijn kun je trainen, dus hou vol! Door het op deze laagdrempelige manier te ervaren lukt het ook makkelijker op moeilijke momenten. Ik ben heel benieuwd hoe het voor je was, laat je het me weten?
Audio-opname mindful walk
Wil je graag de audio-opname ontvangen van deze oefening? Stuur me dan een berichtje via 06 – 4324 8043, dan stuur ik je hem gratis toe!
Hulp nodig?
Als je mijn hulp kunt gebruiken bij mindfulness, meer connectie maken met je lichaam of omgaan met je chronische pijn, help ik je graag. Neem contact op, zodat we kunnen kennis maken.
Interessante blogs om verder te lezen
- Pijncoaching als tool voor verzuimpreventie
- De kracht van het delen, terugblik training Acceptatie
- Dankbaar voor je pijn
- Word je lichaamsbewustzijn bij pijn juist kleiner of groter?
- Tips voor overprikkeling bij chronische pijn
- Overbelasting: Zwanger met een kind op je arm en een loopfiets op je nek
- Hoop op minder pijn
- Wat is pijncoaching precies?