Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Psychodermatologie

Ik heb een gevoelige huid, vol met sproeten. Die gemakkelijk verbrandt en snel blauwe plekken en rode vlekken krijgt. Dit alles leidt er gelukkig niet toe dat ik daardoor psychologische problemen krijg. Maar een huidziekte kan voor mensen zo ingrijpend zijn, dat dat wel het geval is.
psychodermatologie

Chronische huidaandoeningen

Vandaag luisterde ik de Skinformation podcast en leerde meer over psychodermatologie. Een van de patiëntgroepen binnen dit vakgebied is patiënten die als gevolg van een vaak chronische huidaandoening psychiatrische stoornissen of psychologische problemen ontwikkelen zoals een depressie of acceptatieproblematiek.

Schaamte 

Of denk aan extreme schaamte om je huid te tonen, die ervoor zorgt dat je levenskwaliteit sterk achteruit gaat. Sommige mensen schamen zich zo dat ze bijvoorbeeld geen korte mouwen dragen of nooit naar het zwembad gaan. Een ander voorbeeld is overmatig zweten, wat ook tot grote schaamte kan leiden. Ik heb zelf tientallen mensen met deze aandoening gesproken toen ik in de dermatologie werkte. Hun zelfvertrouwen kreeg door de aandoening zo’n klap te verwerken, dat ze grote moeite hadden met het geven van presentaties of het ontmoeten van mensen in het algemeen.

En dan is er nog de vraag over de kip en het ei. Is de huidziekte gekomen vanwege de psychische klachten, of zijn de psychische klachten een gevolg van de huidaandoening? Een feit is in ieder geval dat stress een slechte invloed heeft op huidziekten.

Een pijncoach voor jou

Heb jij een huidziekte zoals psoriasis, acne, eczeem of hyperhidrose en wil je samen met mij kijken hoe je er beter mee om kunt gaan? Wil je de stress, schaamte, frustratie, angst, boosheid, verdriet en teleurstelling in ruilen voor geluk, liefde, energie en zelfverzekerdheid? Neem dan contact op voor een gratis intake. Als pijncoach help ik namelijk steeds vaker ook mensen met chronische ziekten, omdat er heel veel parallellen zijn. Ik vertel je er graag meer over.

Ps. Laatste opvallende punt uit de podcast. Op een gegeven moment werd ook de toegevoegde waarde van coaching besproken. Hele mooie discussie, waarbij alle 3 de gasten aan tafel (inclusief de dermatoloog) aangaven een coach te hebben.

werkgevers verzuim
Interessante blogs om verder te lezen

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: