Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Het voordeel van korte hamstrings

“Hamstrings zijn de losers van de benen: Ze hebben geen lengte en geen kracht” is een gevleugelde uitspraak van mijn eigen docent Melanie Wientjes. Een perfect functionerende spier heeft lengte en kracht, dat is 1 van de basisprincipes van Pilates. En mijn hamstrings hebben het helaas allebei dus niet. Die korte hamstrings zitten me vaak genoeg in de weg. Eigenlijk bij alle oefeningen waarin je lange benen houdt, zoals de Spine Stretch Forward, maar vooral de Teaser (aarrrggghhh!).

korte hamstrings Pilates teaser

Aanleg voor oefeningen

Maar dat korte hamstrings ook voordelen kunnen hebben, kwam ik onlangs pas achter. Binnen het groepje Pilatesdocenten met wie ik regelmatig lessen volg bij Melanie was het ons opgevallen dat er zo’n verschil is in ‘aanleg’ voor bepaalde oefeningen. Iedere maand doen we met z’n allen alle 34 authentieke Pilatesoefeningen achter elkaar. En sommige oefeningen zijn voor de meesten goed te doen, maar voor mij heel uitdagend, zoals die verdraaide Teaser.

Superkracht

Maar bij andere oefeningen kijken de andere docenten met verwondering naar mij, omdat die specifieke oefeningen me makkelijk afgaan. Het zijn de oefeningen op de rug, met de billen in de lucht en de benen naar achteren (zoals de Jack Knife en de Control Balance zoals op de foto hieronder). Het werkt ook bij oefeningen op de buik, zoals de Swan Dive waarbij ik makkelijk mijn benen de lucht in krijg. Ik vind het ook echt heerlijke oefeningen om te doen. En ik hoopte eigenlijk altijd dat ik een nog voor mij onbekende superkracht had, waardoor ik zo goed was in die oefeningen.

korte hamstrings Pilates control balance

Compacte vorm

Nou, die illusie werd van de week genadeloos doorgeprikt door Melanie. Toen we vroegen hoe het toch kwam, kreeg ik het simpele antwoord “door je korte hamstrings”. De kortheid in de bovenbenen houdt de vorm mooi compact, waardoor ik beter mijn balans kan houden.

Daar ging mijn droom over mijn superspieren … Ach ja, elk nadeel heb z’n voordeel denken we dan maar!

Lange en sterke spieren

Wil jij samen met mij werken aan lange en sterke spieren? Neem dan contact op voor een proefles Personal Pilates!

Interessante blogs om verder te lezen:

korte hamstrings control balance

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: