Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Waarom ga je in een ijsbad zitten?

“What was I thinking?” dacht ik gelijk toen ik de ruimte binnen liep. Ik kreeg het bad onder ogen, dat op dat moment alleen nog maar gevuld was met koud water. Ik bibberde al bij het idee dat ik in het koude water moest gaan zitten. En de 60 kilo ijsklontjes moest er nog in ….

Koude handen en voeten

Ijs, en gewoon sowieso kou, is al jaren geen grote vriend van me. Ik heb namelijk ontzettend last van koude voeten en handen. De koude handen zorgen ervoor dat ik de hele herfst en winter buiten loop met handschoenen aan (regelmatig zelfs met hotpacks erin), en toch krijg ik nog van die wit weggetrokken vingers (ze noemen het het Fenomeen van Raynaud). Heel vervelend en pijnlijk vooral.

ijsbad vingers

Waarom in een ijsbad?

Maar waarom ga je dan toch in dat ijsbad zitten? Het was de eerste vraag die iedereen me stelde, als ik vertelde dat ik vrijwillig in een bak met ijs ging zitten. Ik ging er toch in omdat ik nieuwsgierig was, wat het zou doen met mijn lichaam. Ik had het Wim Hof zien doen tijdens TEDxAmsterdam. Ik zat in het publiek te kijken hoe hij in het ijs stond, terwijl een professor uitlegde wat het deed met zijn immuunsysteem en hoe Wim zijn ademhaling gebruikte om het ijs te weerstaan. Sinds de herfst ben ik bijna continu verkouden en aan het hoesten (mede mogelijk gemaakt door kinderen op school) en ik kon een boost voor mijn immuunsysteem wel gebruiken. Ook was ik benieuwd of mijn bloedcirculatie zou verbeteren.

Pijn is relatief

Naast deze lichamelijke voordelen, vond ik het mentale stuk minstens zo interessant. Ik heb al 5 jaar last van (inmiddels dus) chronische pijn, en mijn pijnsysteem is behoorlijk op de proef gesteld daardoor. Pijn is altijd relatief en daarom vond ik het interessant om te kijken wat deze pijn (want pijn doet het zeker) met mijn lijf, maar vooral met mijn hoofd, zou doen. Want als ik dit zou kunnen doorstaan, wat is dan die pijn bij het zitten waar ik last van heb?

ijsbad zitten

ICE

Het ijsbad kwam ook gewoon recht op mijn pad. Naast heel veel Pilates doe ik ook krachttraining bij ONE80 Personal Fit Studio, onder de bezielende leiding van Wieteke. Zij begeleidt deze ICE sessie, en in eerste instantie moest ik er niet aan denken. Maar toen ik de foto’s onder ogen kreeg van andere sessies, begon het stiekem een beetje te kriebelen.

Vuur

Sowieso ben ik altijd in voor grensverleggende dingen. Vroeger heb ik al eens over vuur gelopen. In een café had Emile Ratelband zijn opstelling gemaakt en gingen vervolgens de eerste mannen over de hete kolen heen. Ik moest en zou als eerste vrouw (of eigenlijk meisje) gaan. Die vastberadenheid maakt het een eitje. Als je maar snel genoeg loopt, voel je niets van de kolen. Het enige dat je eraan over houdt is een gevoel van euforie als het je gelukt is.

ijsbad hapje lucht

Gedecideerd het bad in

En diezelfde euforie maakte zich meester van mij toen ik uit het ijsbad stapte deze maand. Nadat ik bij binnenkomst het echt bijna in mijn broek deed, gingen we aan de slag met voorbereidende ademhalingsoefeningen. Die zorgden ervoor dat ik goed in mijn lichaam kwam, en ook mentaal de drempel over kon. Heel gedecideerd stapte ik het bad in. En hoewel het wel koud was, ging het echt prima de eerste 2 minuten. Ik zat in het juiste ritme met mijn ademhaling en ik voelde me goed. Na 2 minuten begonnen wel mijn vingers pijn te doen, aangezien je bloed wegtrekt richting je vitale organen. Maar toen mocht ik er al weer uit. De 3 minuten die zo’n eerste sessie duurt, waren achteraf heel goed te doen.

ijsbad liggen

Springen!

Snel afdrogen (water geleid, dus gauw jezelf droogmaken met een handdoek), badjas aan en vervolgens als een gek springen om jezelf weer op te warmen. En zo stuiterde ik de ruimte door. Lekker om weer warm te worden, maar ook een hele gepaste manier om het gevoel van euforie te uiten :-). Ik had het gewoon overwonnen, heel gaaf! Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik een tweede keer terug zou willen, maar wonder boven wonder ben ik nog een keer het bad in gegaan. Dit keer kort, want mijn vingers vonden het inmiddels echt niet meer leuk. Maar wel even kopje onder. En hup, er weer uit!

En toen?

Het heeft een hele tijd geduurd voordat mijn tenen weer helemaal lekker aanvoelden. En de hele dag was ik heel blij als ik iets warms tegenkwam. Wat was knuffelen met mijn gezin opeens extra fijn! En een kopje thee was ook een nieuwe sensatie. Het euforische gevoel heb ik nog heerlijk even vastgehouden. De gevolgen op de lange termijn ben ik heel benieuwd naar. Ik ga in ieder geval proberen om dit wel toe te passen in mijn dagelijks leven. Na het douchen even koud afspoelen bijvoorbeeld, kan helpen om het positieve effect vast te houden.

Wil jij ook?

Bij ONE80 Personal Fit Studio in Vlaardingen worden regelmatig nieuwe ICE sessies gepland. Of als Rijswijk voor jou dichterbij is kan ik ook de ijsbadworkshops van Taqtiel aanbevelen.

Interessante blogs om verder te lezen:

ijsbad blazen

 

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: