Sterker door de storm

Coaching bij chronische klachten 

systemisch coach tessa stolze
Tessa Stolze

tessa@mindfulmotionstudio.nl
06 – 4324 8043

Wat is pijncoaching precies?

Er zijn meer dan 60.000 coaches in Nederland (!!). Maar gelukkig zijn niet alle 60.000 mijn concurrenten. Ik weet namelijk heel zeker dat ik een unieke dienst kan leveren aan een hele specifieke doelgroep. Als pijncoach richt ik me helemaal op mensen met chronische pijn. Maar wat betekent dat nu?

Wat is pijncoaching?

Met het woord pijncoach kun je nog steeds verschillende kanten op. Ik zie online veel pijncoaches die mensen beloven om hen van hun pijn af te helpen. Daarin ben ik altijd heel duidelijk dat ik dat niet doe. Mijn doel is om je beter te leren om te gaan met de pijn die je hebt. En hoe doe ik dat precies?

wat is pijncoaching

Mentale en fysieke pijncoaching

Mijn coaching bestaat uit een mentaal deel (life coaching) en een fysiek deel (Pilates). In de meest effectieve variant combineer ik de 2 delen in een traject in een ongeveer gelijke verhouding. Binnen het gebied van ‘leren omgaan met de pijn’ zie ik bij mijn coachees steeds herkenbare thema’s terugkomen. De meest voorkomende thema’s zijn ‘Grenzen’ (herkennen, erkennen, communiceren) en ‘Balans’ (energie verdelen, goede mix van inspanning en ontspanning, hulp vragen).

Herkennen van grenzen

Deze thema’s zijn vanuit het mentale en het fysieke perspectief heel goed te onderzoeken en te oefenen. Neem zoiets als het herkennen van grenzen. Veel mensen met pijn krijgen namelijk de signalen van hun lichaam niet goed door. Ik herken dat zelf heel goed. Als ik achter de computer zit, krijg ik na 10 minuten te veel pijn in mijn stuitgebied om door te gaan. Maar als ik dan net zo’n leuk stukje voor mijn website aan het schrijven ben ;-), maak ik het toch snel af. Op dat moment negeer ik het signaal dat ik pijn heb, en voel ik het op dat moment ook minder. De last ervan komt pas later, als mijn lichaam overbelast is, en ik me serieus afvraag hoe dat nu weer kon?

Bij de mentale coaching kijken we naar de patronen die onder het gedrag liggen. Hoe komt het dat ik over mijn grenzen heen ga? Van mezelf weet ik dat ik een stemmetje in mijn hoofd heb, die zegt “Je bent toch geen mietje?”. Het is heel inzichtgevend om eens het gesprek aan te gaan met dat stemmetje. Welke functie heeft die stem? Wanneer is de stem in mijn leven gekomen? En is er misschien ook een andere stem met een ander (helpend) geluid? Of als we er systemisch naar kijken, van wie is deze stem?

Op de Pilatesmat help ik je om weer connectie te maken met je lichaam. Welke houding neem je aan als je pijn hebt? Welke spieren gebruik je juist wel of niet? Welke compensaties heeft je lichaam ontwikkeld om de pijn te ontwijken? Als we dat in kaart hebben gebracht kunnen we gaan kijken naar welke spieren versterking nodig hebben. Op die manier breng ik je langzaam weer in contact met de taal die je lijf spreekt. En kun je je grenzen makkelijker herkennen.

Personal Pilates

Ervaringsdeskundige

Wat mijn coachees heel fijn vinden, is dat ik ervaringsdeskundige ben op het gebied van pijn. Ik begrijp voor een groot deel wat ze voelen, en wat ze daardoor wel of niet doen. Het doel van de coaching is om zo veel mogelijk jou zelf de oplossingen of acties te laten verzinnen. Maar omdat er zo veel herkenning is, kunnen we ook sparren en praktische tips uitwisselen.

Aanbieding!

Het coachingstraject voor het mentale stuk bestaat gemiddeld uit 6 sessies. De intake is gratis. Het tarief voor 6 sessies is 499 euro inclusief BTW.

Interessante blogs om verder te lezen

Tessa pijncoach mindful motion

Maak een stap naar een betekenisvol leven

Kom met me in contact om kennis te maken
Ook interessant: